China: Barajul de pe raul Yangtze a ajuns la capacitatea maxima, starnind ingrijorare
Barajul de pe fluviul Yangtze din China a atins nivelul apei de 175 de metri, a anuntat website-ul barajului, marti.
Apa a atins aceasta capacitate la ora locala 9 am marti dimineata, iar prin atingerea acestei limite, barajul hidroelectric localizat pe fluviul Yangtze va fi acum capabil sa genereze aproape electricitatea maxima de 84.7 miliarde de kw ora, conform CNN.
Barajul este cel mai mare din lume, cel mai scump si probabil cel mai controversat.
Geologii spun ca prin atingerea capacitatii, vor creste sansele de alunecari de teren si cutremure, cauzate de dimensiunile enorme ale lacului de acumulare. Fan Xiao, de la Biroul de Geologie si Mineralogie Sichuan a spus pentru South China Morning Post ca debitul ridicat inflitreaza apa in malurile din apropiere, facandu-le sa devina instabile, conform UPI.
In timpul constructiei barajului in 1994, multe orase si orasele au trebuit scufundate. Aproximativ 1,4 milioane de oameni au trebuit stramutati - cel mai mare numar de refugiati ecologici din lume. Intre timp, multe locuri istorice au fost de asemenea acoperite de barajul de 23 de miliarde USD.
Pe masura ce barajul a inceput sa genereze curent, criticii au avertizat ca va cauza poluarea mediului si va genera alte probleme cum ar fi alunecari de teren pe langa lacul de acumulare.
Expertii au declarat ca un dezastru natural langa baraj ar crea o problema uriasa pentru populatia numeroasa care traieste in apropiere.
Acum doua luni, s-a descoperit ca o gramada mare de gunoaie, resturi menajere si moloz, colectata in rezervor, ameninta sa blocheze curgerea de apa a barajului.
In 2006, delfinul fluviului Yangtze, o specie numita baji, a inceput sa dispara, iar cercetatorii i-au legat disparitie de faptul ca barajul a coborat nivelul fluviului in aval cu aproape doi metri, ceea ce a redus calitatea vietii animalului, conform VOA News.