Haos şi gaze lacrimogene la Chişinău. Moldovenii cer Guvernului alegeri prezidenţiale şi anticipate în două luni

Membrii Platformei Demnitate şi Adevăr cheamă din nou poporul în centrul Chişinăului pentru a cere guvernanţilor să plece, considerând că acesta nu reprezintă voinţa cetăţenilor, ci s-au instalat la putere în mod fraudulos.
Protest la Chişinău
Protest la Chişinău (Epoch Times România)

UPDATE. Protestul a luat sfârşit.

Unul dintre protestatari a anunţat ca mai mulţi dintre tinerii care au aruncat cu ouă în cladirea GBC au fost luaţi de poliţişti în civil, urcaţi în maşini şi duşi nu se ştie unde.

* * *

UPDATE. În drum spre Piaţă, protestatarii s-au oprit din nou pe str. Bulgară unde stau în jur de 20 de rânduri de poliţişti.

"Plahotniuc nu uita, puşcăria-i casa ta", strigă oamenii.

Protest la Chişinău
Protest la Chişinău (Epoch Times România)

* * *

UPDATE: Protestatarii s-au organizat să mergă înapoi la guvern.

* * *

UPDATE: Oamenii aruncă înspre clădirea lui Plahotniuc cu ouă. În primele rânduri ale poliţiştilor, comandanţii i-au pus pe cei mai tineri dintre ei, practic aproape nişte copii.

Protest la Chişinău
Protest la Chişinău (Epoch Times România)

* * *

UPDATE: Oamenii s-au oprit la strada Bulgară, care duce înspre una dintre locaţiile lui Plahotniuc. Liderul Platformei DA încearcă să liniştească mulţimea dar numărul provocatorilor este atât de mare încât mulţimea nu mai ştie pe cine să urmeze.

Protest la Chişinău
Protest la Chişinău (Epoch Times România)

* * *

UPDATE: Poliţiştii au format un cordon din câteva rânduri. Oamenii au rupt cordonul de poliţişti care au reacţionat aruncând cu gaze lacrimogene. Oamenii în haos s-au retras şi au continuat marşul înspre GBC.

Protest la Chişinău
Protest la Chişinău (Epoch Times România)

* * *

UPDATE: Protestatarii au pornit în marş către GBC, una dintre locaţiile lui Plahotnciuc. Un microbuz plin cu poliţişti care venea de pe o stradă perpendiculară Bulevardului Ştefan cel Mare pe care se deplasa coloana de manifestanţi, a continuat să meargă fără să ţină cont de protestatari, fapt ce i-a înfuriat pe oameni, aceştia începând să lovească maşina cu pumnii şi cu peturile. Mulţimea s-a liniştit doar după intervenţia poliţiştilor.

* * *

UPDATE: Din mulţime se aud voci care propun să se meargă la "cuibuşorul oligarhului Plahotniuc".

* * *

UPDATE: Zeci de mii de oameni s-au strâns la protest. Poliţiştii au anunţat că printre protestatari există provocatori, precizând că aceştia ar avea legat la mână panglica albă.

* * *

UPDATE: Clădirea Guvernului a fost înconjurată de impresionate efective de poliţişti, o parte dintre trupe fiind aduse din teritoriu. Protestatarii au început să se certe cu poliţiştii care nu le permit să se apropie de clădirea guvernului iar unii au început să arunce cu ouă către Guvern.

„Protestele decurg paşnic. Până la acest moment vreau să menţionez că suntem pregătiţi prentru orice situaţie fiind mobilizaţi suficienţi poliţişti, inclusiv din teritoriu, pentru a asigura ordinea publică şi infirm categoric informaţia precum că poliţa ar fi interzis accesul spre Chişinău.”, a declarat pentru presă şeful Inspectoratului General de Poliţie, Alexandru Pînzari.

Protest la Chişinău
Protest la Chişinău (Epoch Times România)

* * *

În Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, duminică începând cu ora 12:00, este organizat un protest la care sunt chemaţi oamenii nemulţumiţi de actuala guvernare.

Potrivit unui comunicat de presă al Platformei DA, partidele de opoziţie şi societatea civilă protestatară sunt organizatorii evenimentului, care are scopul să determine guvernul să demisioneze şi să organizeze alegeri parlamentare anticipate odată cu cele prezidenţiale, în termen de două luni, aşa cum prevede Constituţia.

Organizstorii mai consideră că oligarhul Vladimir Plahotniuc, care a uzurpat puterea, trebuie să asigure dizolvarea Parlamentului şi să întoarcă dreptul la democraţie cetăţenilor.

„Dacă nu dă curs cerinţelor nominalizate, Plahotniuc trebuie să-şi asume toate urmările furiei poporului. Menţionăm că am solicitat ca în data protestului, oligarhul Vladimir Plahotniuc, stăpânul real al regimului, să se afle împreună cu subalternii săi în Chişinău. Reprezentanţii delegaţi de către cetăţeni vor merge să stabilească data alegerilor anticipate. În cazul în care oligarhul nu va accepta cerinţa populară, organizatorii împreună cu protestatarii vor decide acţiunile ulterioare”, se arată în comunicat.

Menţionăm că deputaţi, membri ai Partidului Liberal Democrat au anunţat că vor fi prezenţi la protest. Liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu a anunţat pe pagine sa de Facebook, că se va alătura protestatarilor.

„Duminică voi merge la protest pentru a le spune celor de la guvernare că ei nu ne reprezintă şi că politica lor este îndreptată împotriva cetăţenilor. Mă voi alătura oamenilor care vor protesta, pentru a le aminti guvernanţilor că timpul lor a expirat şi că nu vom renunţa la schimbare. Ştim că ei nu au ochi să ne vadă şi urechi să ne audă, dar vom insista, în mod paşnic şi civilizat, pe respectarea drepturilor noastre şi pe apărarea valorilor democratice. Ignorarea voinţei poporului este o strategie proastă, care nu va ţine mult timp”, a scris Maia Sandu.

Vasile Năstase, membru al Consiliului Marii Adunări Naţionale, a adresat un mesaj, pe contul său de socializare, şefului delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, Pirkka Tapiola:

„Domnule Tapiola, iată cu ce se ocupă criminalul Plahotniuc! Aduce provocatori la Codru, Nobil, GBS şi alte locaţii furate de la stat. Sunt îmbrăcaţi în costume pe care le purtau bandiţii în anii ’90. E bine să cunoaşteţi acest lucru şi dvs., pentru că de fapt astăzi junta lui Plahotniuc vrea o confruntare cu poporul Moldovei! E bine să cunoaşteţi că unităţile de transport au fost sechestrate, cumpărate, mituite de criminal. E bine să ştiţi că poliţia intimidează protestatarii şi s-a transformat într-o grupare oligarhică”.