Cetăţeanul britanic decedat în Macedonia nu avea ebola

Virusul Ebola, la microscop.
Virusul Ebola, la microscop. (Getty Images)

Cetăţeanul din Marea Britanie care avea simptome asemănătoare celor ale ebola şi a decedat în Macedonia după ce a fost internat într-un spital, nu contractase acest virus, conform unor analize efectuate de către un laborator german, a anunţat Ministerul macedonean al Sănătăţii, relatează AFP, citat de Mediafax.

"Pacientul nu avea virusul ebola", a declarat pentru presă Jovanka Kostovska, purtătoarea de cuvânt a ministerului.

Oficialităţile macedonene au informat vineri că decesul cetăţeanului britanic nu a fost provocat de virusul ebola, însă au considerat că este necesar să anunţe acest lucru după ce rezultatul analizelor efectuate în ţară ar fi confirmate de un laborator de la Hamburg.

Pentru stabilirea cauzei decesului s-a efectuat o autopsie, a adăugat Kostovska.

Cetăţeanul britanic, născut în 1956, a decedat joi într-un spital din Skopje. Ministerul Sănătăţii din Macedonia a anunţat că persoana suspectă prezenta simptome asemănătoare celor virusului ebola, respectiv vomă şi hemoragie internă.

Ca urmare a manifestărilor asemănătoare cu ebola, până la sosirea rezultatului analizelor de la laboratorul german, autorităţile macedonene au plasat în carantină aproximativ 25 de persoane aflate la hotelul în care era cazat defunctul: un britanic şi un prieten al acestuia, precum şi alte zece persoane care au luat contact cu acesta la sosirea în spital.

După anunţarea rezultatului negativ la ebola, autorităţile macedonene urmau să sisteze măsurile luate preventiv.

Epidemia recentă cu virusul ebola care a apărut în din Africa de Vest este cea mai gravă de când a fost identificat acest virus în 1976. Conform ultimului bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), anul acesta ebola a provocat moartea a 4.033 de persoane până la 8 octombrie. În total, 8.399 de persoane au fost infectate, în şapte ţări.

Experţii susţin că boala va continua să se răspândească rapid dacă cel puţin 70% din oamenii infectaţi nu vor fi izolaţi şi împiedicaţi să mai infecteze alţi oameni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe