Certificate de calitate pentru legumele şi fructele din pieţele moldoveneşti

Piaţă agro - alimentară.
Piaţă agro - alimentară. (Epoch Times România)
Tatiana Chiriac
23.07.2013

Pentru a fi siguri de calitatea produselor procurate, cumpărătorii pot solicita de la administraţia pieţelor certificatele de calitate. Şeful direcţiei supraveghere a unităţilor de producere a produselor alimentare de origine vegetală, Ion Codreanu a comunicat: "cumpărătorul nu are dreptul să solicite certificatul direct de la vânzător, el este în drept doar să primească documentul realizatorului pentru comercializarea produsului".

Potrivit lui, orice produs care nimereşte pe tejghele trebuie să fie însoţit de un certificat corespunzător, care să confirme că produsul nu conţine exces de pesticide, sctrie ”Infotag”.

Potrivit şefului direcţiei control al produselor de uz fitosanitar şi fertilizant, Mihai Negrescu, în ultimele două luni, laboratoarele de profil au eliberat 2,3 mii de certificate de acest fel şi nu a exclus posibilitatea existenţei certificatelor false. Potrivit lui, fiecare produs trebuie să fie verificat în laboratoare corespunzătoare.

"În Moldova avem 7 laboratoare de acest fel şi, în scurt timp, va fi inaugurat un nou laborator pe lângă Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor. Laboratorul va fi dotat cu echipament special. Sursele necesare au fost alocate de Banca Mondială", a spus Negrescu.

Conform datelor Centrului Naţional de Sănătate Publică, în perioada 15 - 21 iulie s-au majorat cu 13,6% cazurile bolilor diareice acute. În această perioadă, au fost înregistrate 249 cazuri de intoxicare cu produse alimentare, 148 de pacienţi au necesitat spitalizare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor