Agricultorii speră să ajungă la o înţelegere cu conducerea ţării în vederea soluţionării problemelor cu care se confruntă
alte articole
Fermierii pledează pentru o agricultură privată modernă şi noi nu avem nevoie de revoluţii politice - a declarat preşedintele Uniunii Republicane a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli "UniAgroProtect", Alexandru Slusari. El a declarat că fermierii moldoveni vor insista şi vor cere drepturile lor "prin toate mijloacele legale", transmite ”Infotag”.
"După semnarea Acordului de Liber Schimb între Moldova şi Uniunea Europeană, noi avem la dispoziţie maxim 5-7 ani pentru modernizare. Fie realizăm un salt de calitate făcând uz de iniţiativele cu potenţial ale fermierilor, fie pierdem majoritatea ramurilor agricole", a subliniat Slusari.
Potrivit lui, în Uniuniea Europeană 40% din buget se cheltuieşte pentru agricultura privată, ramură în care activează circa 6-7% din populaţia aptă de muncă. "În satele noastre locuieşte aproape 56% din populaţie şi lucrează în agricultură circa 35% din populaţia aptă de muncă, iar subvenţiile constituie 2% din buget. Eu înţeleg că această problemă nu poate fi soluţionată în două zile, însă, trebuie să se înţeleagă la nivel de stat că pentru a supravieţui, agricultura are nevoie de modernizare", a explicat Slusari.
Uniunile şi Asociaţiile de profil conştientizează că este imposibil de modernizat agricultura în lipsa unei finanţări serioase. "În România şi Bulgaria, în perioada de tranzit, sectorul agricol a fost declarat prioritate a statului. În aceste condiţii, pentru această ramură au fost alocate multe fonduri europene. Chiar şi aşa, însă, multe ramuri ale agriculturii au falimentat", a menţionat preşedintele UniaAgroProtect.
Alexandru Slusari spune că fermierii nu doresc să vadă astăzi "colhozuri şi sovhozuri". Ei înţeleg ce înseamnă business-ul agricol, însă, fără susţinerea statului, acest sector nu se poate dezvolta în nicio ţară din lume. Vorbind despre posibilele proteste, la care intenţionează să recurgă agricultorii la toamnă în cazul în care statul nu va reacţiona la solicitările de a ajutora sectorul agricol, Slusari a remarcat:"recunosc că nu este uşor de a scoate fermierii la protest".
"Suntem mulţi, iar solidaritatea este slabă. Şi mentalitatea este conservativă. Cu toate acestea, după acţiunile din anii trecuţi, parţial am soluţionat problema legată de TVA. Pentru această toamnă avem multe întrebări faţă de politica bugetară, faţă de locul agriculturii în lista de priorităţi a Guvernului", a spus el.
Alexandru Slusari a remarcat că protestul rămâne ultima soluţie în cazul în care nu se va reuşi să se ajungă la o înţelegere cu autorităţile statului.