Cerneală invizibilă care trăieşte: bacteriile proiectate pentru criptarea mesajelor

Cercetătorii americani au elaborat o metodă de codificare a informaţiilor folosind tulpini modificate genetic ale bacteriei Escherichia coli.
Numita "Stenografia Mastricelor de Microbi (SMM) tehnologia se bazeaza pe crearea de E coli care sa lumineze diferit atunci cand sunt expuse la lumina ultravioleta. (Mattosaurus / Wikimedia Commons)
David Skoumbourdis
30.09.2011

Cercetătorii americani au elaborat o metodă de codificare a informaţiilor folosind tulpini modificate genetic ale bacteriei Escherichia coli.

Poreclită "Steganografie prin mătrici tipărite cu ajutorul microbilor" (SPAM), tehnica necesită mai întâi dezvoltarea a şapte tulpini de bacterii E. coli, care cresc în diferite culori când sunt expuse la lumina ultravioletă. A fost creat un sistem de codificare care a creat o hartă cu diversele combinaţii de culori pentru simboluri şi litere din alfabet.

Apoi, bacteriile au fost cultivate în tipuri specifice de culoare pe plăci din gel şi apoi un material asemănător unei foi de hârtie a fost apăsat peste placă, imprimandu-l cu bacterii.

Odată uscată, coloritul va dispărea ca şi cerneala invizibilă, făcând hârtia să pară goală. Mesajul poate fi preluat din nou prin amplasarea materialului din nou pe placa respectivă, cauzând o recrestere a bacteriilor, şi prin expunerea la culoare din nou.

Abordarea este mult mai simplă şi mai ieftină decât metodele din trecut, care implicau ştampilarea mesajelor în ADN.

De exemplu, cercetările efectuate de biologul Craig Venter în 2010 criptau mesajele prin ştampilarea lor în ADN-ul unor bacterii parţial sintetice.

Cu toate acestea, aceste tehnici necesită echipamente sofisticate pentru a segmenta ADN-ul şi a debloca mesajul.

"Am vrut să folosim trăsături pur si simplu observabile," a declarat co-autorul studiului Manuel Palacios de la Universitatea Tufts pentru Nature News. "În cazul nostru, LED-urile şi un iphone sunt suficiente."

Cu toate acestea, această metodă este nesigură, deoarece mesajele codificate sunt mai uşor de interceptat.

Palacios şi colegii săi au adăugat, prin urmare, o fluorescenţă la genele rezistente la antibiotice, făcând mesajul descifrabil numai dacă se aplică antibioticul corect. Această abordare arată, de asemenea, un mesaj fals în cazul în care este aplicat antibioticul incorect.

În plus, alte metode defensive pot fi proiectate in procesul SPAM, cum ar fi stabilirea unei anumite creşteri şi a unui timp de deces al bacteriilor în anumite momente, pentru a distruge în mod eficient mesajul.

Aplicaţiile practice ale tehnologiei includ "date biometrice, comunicaţii prin intermediul unor canale de comunicare compromise, coduri de bare uşor de citit ale unor produse biologice, sau oferă un factor de descurajare a falsificării," au scris cercetătorii în rezumatul studiului.

Metoda SPAM este produsul unei iniţiative finanţate de Agenţia pentru Proiecte avansate de Cercetare pentru Apărare a SUA (DARPA). Detaliile au fost publicate online în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor