Cercetătorul Florin Şandru iese vineri din greva foamei. Nu renunţă însă la luptă (Video)
alte articole
Cu puterile şubrezite după şapte zile de greva foamei, istoricul Florin Şandru ne-a anunţat, vineri, că astăzi, începând cu ora 21.00, va renunţa la această formă extremă de protest, urmând să lupte în continuare pentru drepturile cercetătorilor prin intermediul mass-media şi cu sprijinul cetăţenilor.
Ajuns aproape de limită după şase zile fără hrană fără apă, istoricul a început din această dimineaţă să bea apă iar diseară se va întoarce acasă, pentru a-şi reveni şi a putea continua, conform declaraţiilor sale, să spună şi să scrie adevărul istoric.
"Încetez greva foamei, dar lupta mea va continua", ne-a declarat istoricul.
Reamintim că Florin Şandru, doctor în istorie, cu facultatea terminată cu 10, a intrat în urmă cu şapte zile în greva foamei. Încadrat pe un post de asistent în cercetare, Şandru este plătit, după 34 de ani de muncă, din care 8 în cercetare, cu 1210 lei pe lună şi în această situaţie sunt mulţi dintre colegii săi, victime ale unui cerc vicios ce nu poate fi rupt datorită lipsei de bani. Pentru a beneficia de o treaptă superioară de salarizare, cercetătorii trebuie promovaţi. Instituţiile refuză însă să-i avanseze pe post, căci nu le pot asigura ulterior remuneraţia aferentă noii încadrări.
Mai multe informaţii despre motivele care l-au determinat pe Florin Şandru să recurgă la această formă extremă de protest puteţi citi aici.
Aflat încă pe banca de lângă Guvern unde a răbdat de foame zile în şir pentru drepturile cercetătorilor, Şandru a ţinut să le mulţumească celor ce i-au fost alături, colegi, trecători, jandarmi. Cercetătorul a fost în special impresionat de purtarea jandarmilor, care i-au cumpărat inclusiv apă, şi de cetăţenii care i-au stat alături, încercând să-l sprijine moral.
"Ei simt şi gândesc româneşte", le-a mulţumit istoricul celor care l-au sprijinit.
"Eu nu o să vă iert pe dumneavoastră care ne-aţi condus de 25 de ani", s-a adresat Şandru, pe de altă parte, guvernanţilor, reproşându-le că, spre deosebire de oamenii obişnuiţi, care au reacţionat la suferinţa sa, ei au rămas indiferenţi, lăsându-l să zacă în greva foamei, eventual până moare. De altfel, Guvernul vrea să lase toată cercetarea din România să moară, a mai acuzat istoricul.
"Au trecut ieri 5-6 ţigani îmbrăcaţi frumos, elegant, şi mi-au zis: "vă aducem noi de mâncare, nu vrem să muriţi". Iar guvernanţii noştri, politicienii, au dorit să mor. Faceţi dumneavoastră, români dragi, diferenţa", a adăugat Şandru, reamintind că, fără cercetare, fără învăţământ, fără cultură, poporul piere, iar guvernanţii conduc un adevărat "genocid" al instituţiilor de cercetare şi culturii, culminând cu încercarea de distrugere a Academiei Române.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.