CEO-ul lui Danske Estonia dispare în mijlocul unui scandal legat de fraudă

(Captură Imagine)
Andrei Popescu
24.09.2019

Poliţia din Estonia caută un bărbat care a condus sucursala Danske Bank, care se află acum în centrul unui scandal de spălare a banilor, ce a declanşat multiple investigaţii penale.

Aivar Rehe, care a fost director executiv al sucursalei daneze a băncii între 2006 şi 2015, a dispărut de când şi-a părăsit domiciliul în Tallinn, la ora 10 dimineaţa, ora locală, luni, purtând un costum de jogging negru, a confirmat purtătorul de cuvânt al poliţiei estoniene, Kristjan Lukk, prin telefon, conform Bloomberg.

Potrivit lui Lukk, există motive că viaţa lui Rehe ar putea fi în pericol. El a menţionat faptul că fostul director a plecat de acasă la plimbare, fără să-şi ia telefonul mobil sau câinele.

Danske a recunoscut anul trecut că o mare parte din volumul de 220 de miliarde de dolari în fluxuri non-rezident care au trecut prin Danske Estonia în timp ce Rehe era la conducere, era suspectă. Însă, directorul a negat că are cunoştinţă despre spălarea banilor în timpul mandatului său.

Rehe, care a lucrat la Consiliul fiscal şi vamal din Estonia înainte de Danske, a fost interogat de procurori, deşi nu se ştia că avea calitatea de suspect în cadrul investigaţiilor privind spălarea de bani.

De când a explodat anul trecut, investigaţia asupra Danske s-a extins şi la alte bănci. În nord, Swedbank este acum investigată pe fondul afirmaţiilor legate de peste 100 de miliarde de dolari în tranzacţii potenţial suspecte.

Evoluţiile au ilustrat o imagine a corupţiei pe scară largă, în care fonduri suspecte din Rusia au fost canalizate prin băncile nordice în Occident pe o perioadă de câţiva ani.

Danske, căreia autoritatea de reglementare a Estoniei i-a ordonat să părăsească ţara la începutul acestui an, este acum ţinta mai multor investigaţii penale, inclusiv în Danemarca, Estonia şi SUA.

Împotriva unora dintre foştii săi directori din Danemarca - inclusiv fostul CEO al grupului, Thomas Borgen - au fost deschise dosare penale preliminare.

Scandalul privind spălarea de bani s-a dovedit dezastruos pentru acţiunile băncii. Anul trecut, a pierdut aproape 50% din valoarea de piaţă. Banca se confruntă acum cu procese ale investitorilor nemulţumiţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor