CEO-ul lui Danske Estonia dispare în mijlocul unui scandal legat de fraudă

(Captură Imagine)

Poliţia din Estonia caută un bărbat care a condus sucursala Danske Bank, care se află acum în centrul unui scandal de spălare a banilor, ce a declanşat multiple investigaţii penale.

Aivar Rehe, care a fost director executiv al sucursalei daneze a băncii între 2006 şi 2015, a dispărut de când şi-a părăsit domiciliul în Tallinn, la ora 10 dimineaţa, ora locală, luni, purtând un costum de jogging negru, a confirmat purtătorul de cuvânt al poliţiei estoniene, Kristjan Lukk, prin telefon, conform Bloomberg.

Potrivit lui Lukk, există motive că viaţa lui Rehe ar putea fi în pericol. El a menţionat faptul că fostul director a plecat de acasă la plimbare, fără să-şi ia telefonul mobil sau câinele.

Danske a recunoscut anul trecut că o mare parte din volumul de 220 de miliarde de dolari în fluxuri non-rezident care au trecut prin Danske Estonia în timp ce Rehe era la conducere, era suspectă. Însă, directorul a negat că are cunoştinţă despre spălarea banilor în timpul mandatului său.

Rehe, care a lucrat la Consiliul fiscal şi vamal din Estonia înainte de Danske, a fost interogat de procurori, deşi nu se ştia că avea calitatea de suspect în cadrul investigaţiilor privind spălarea de bani.

De când a explodat anul trecut, investigaţia asupra Danske s-a extins şi la alte bănci. În nord, Swedbank este acum investigată pe fondul afirmaţiilor legate de peste 100 de miliarde de dolari în tranzacţii potenţial suspecte.

Evoluţiile au ilustrat o imagine a corupţiei pe scară largă, în care fonduri suspecte din Rusia au fost canalizate prin băncile nordice în Occident pe o perioadă de câţiva ani.

Danske, căreia autoritatea de reglementare a Estoniei i-a ordonat să părăsească ţara la începutul acestui an, este acum ţinta mai multor investigaţii penale, inclusiv în Danemarca, Estonia şi SUA.

Împotriva unora dintre foştii săi directori din Danemarca - inclusiv fostul CEO al grupului, Thomas Borgen - au fost deschise dosare penale preliminare.

Scandalul privind spălarea de bani s-a dovedit dezastruos pentru acţiunile băncii. Anul trecut, a pierdut aproape 50% din valoarea de piaţă. Banca se confruntă acum cu procese ale investitorilor nemulţumiţi.