Suedia: Sediul Swedbank perchiziţionat în cadrul unei investigaţii privind spălarea de bani

(Peter Kollanyi/Bloomberg/Getty Images)

Una dintre cele mai mari bănci ale Suediei a fost implicată într-un imens scandal privind spălarea de bani, în zona Baltică. Banca este acuzată că a înşelat investigatorii americani cu privire la firma de avocatură panameză Mossack Fonseca.

Autorităţile suedeze au percheziţionat miercuri sediul de lângă Stockholm al Swedbank, cel mai mare creditor din regiunea Baltică, ca parte a unei investigaţii privind spălarea de bani, potrivit Deutsche Welle.

Banca suedeză este acuzată că i-ar fi indus în eroare pe investigatorii americani cu privire la tranzacţiile realizate de clienţi de-ai săi care au legături cu firma de avocatură panameză Mossack Fonseca, care se află în centrul unui scandal global privind spălare de bani şi evaziune fiscală.

Swedbank a confirmat miercuri că sediul său de lângă Stockholm a fost percheziţionat de autorităţile suedeze.

Banca este investigată de Departamentul din New York pentru Servicii Financiare (DFS) pentru că a furnizat informaţii înşelătoare cu privire la scandalul legat de Mossack Fonseca.

Autoritatea suedeză pentru Crime Economice desfăşoară de asemenea o anchetă independentă pentru a vedea dacă banca a încălcat regulamentele privind “insider trading”-ul (tranzacţii ilegale bazate pe informaţii privilegiate) prin faptul ca i-a informat pe 15 dintre cei mai mari acţionari ai săi în legătură cu scandalul, înainte ca televiziunea publică suedeză (SVT) să relateze despre această situaţie, luna trecută.

Swedbank a precizat într-o declaraţie că „nicio persoană fizică sau entitate legală nu a fost anunţată că este suspectată de comiterea unei infracţiuni”.

Luna trecută, SVT a susţinut că clienţii Swedbank au putut să transfere 40 miliarde de coroane (3,8 miliarde de euro) între banca suedeză şi Danske Bank în Estonia.