Centrul Levada desemnat “agent străin” în Rusia. Nu mai publică sondaje privind cursa prezidenţială

Preşedintele rus Vladimir Putin. (Peter Muhly/WPA Pool/Getty Images)
Andrei Popescu
18.01.2018

Cursa prezidenţială din Rusia se înteţeşte, ţinând cont de aproape inevitabila victorie a actualului preşedinte Vladimir Putin. Cu toate acestea, principala agenţie independentă din ţară specializată în realizarea de sondaje a anunţat marţi că nu va mai publica sondaje privind alegerile prezidenţiale din cauza temerilor că ar putea fi atacată de oficiali pentru “interferenţă”.

Reuters a susţinut că Centrul Levada este “privit ca fiind una dintre principalele agenţii ale Rusiei specializate în realizarea sondajelor şi singura care nu are legături strânse cu autorităţile”. Una dintre celelalte două agenţii menţionate este deţinută de stat, iar a treia conlucrează cu administraţia Putin.

Sociologul Stepan Gonciarov de la Centrul Levada a declarat pentru Reuters că nu va mai publica sondaje pre-electorale pentru că a fost desemnat “agent străin” de guvernul rus în 2016 ca urmare a fondurilor primite. Din această cauză, agenţia ar putea fi amendată sau închisă pentru încălcarea legilor ruseşti vizând agenţii străini care se implică în politică.

Alte câteva naţiuni doresc ca ruşii să adopte legi care să sancţioneze implicarea agenţilor interni în politica externă. Una dintre acestea este SUA, care ia în considerare adoptarea unei legi numită DETER (Defending Elections from Threats by Establishing Redlines Act), care va pedepsi naţiunile care interferează cu procesul politic american. Rusia este menţionată clar ca fiind vinovată de comiterea unor asemenea fapte – deşi Moscova a negat acuzaţiile de acest gen – şi indicată în mod specific ca ţintă a unor măsuri punitive dacă va acţiona din nou. Totuşi, comunitatea de informaţii din SUA a avertizat de asemenea în privinţa interferenţelor venite dinspre China, Iran şi Coreea de Nord.

Legea rusă a “agenţilor străini” a fost promulgată la sfârşitul anului trecut şi a fost denunţată imediat drept o încălcare a drepturilor omului din cauza faptului că ameninţă statutul şi aşa periculos al libertăţii mass mediei în Rusia.

Oficiali ruşi au insistat la acea vreme că legea nu va fi aplicată organizaţiilor interne, însă Centrul Levada a fost numit agent străin din cauză că aparent ar primi fonduri din alte ţări, inclusiv SUA. După ce a fost vizat pentru prima dată în 2013 ca fiind un presupus agent străin, Centrul a susţinut în zadar că a suspendat fondurile străine.

“Consecinţele unei astfel de decizii sunt devastatoare pentru noi – cu o astfel de etichetă nu vom fi capabili să funcţionăm. Acest lucru înseamnă, practic, impunerea cenzurii politice şi imposibilitatea realizării de sondaje independente. Este comportamentul tipic al acestui regim represiv”, a avertizat în septembrie 2016 directorul Centrului Levada, Lev Gudkov.

Vice News a notat că sondajele Levada privind cursa prezidenţială din Rusia nu au fost atât de diferite de ceea ce au prezentat recent celelalte agenţii controlate de stat, şi arată că Putin se îndreaptă confortabil spre o victorie şi un mandat.

Diferenţa dramatică în sondaje probabil că îl va nemulţumi pe Putin, care doreşte să fie văzut ca obţinând o victorie clară şi cu o prezenţă masivă la vot. Unele rapoarte media susţin că după scoaterea din cursa prezidenţială a celui mai puternic critic al Kremlinului, Alexei Navalnîi, s-ar putea ca alegătorii să fie plictisiţi de nişte alegeri între Putin şi câţiva candidaţi care fie nu au nicio şansă, fie nu i se opun cu adevărat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor