Rusia efectuează un exerciţiu cu lansatoare de rachete balistice intercontinentale

Rachetă rusească Topol în Moscova, Rusia.
Rachetă rusească Topol în Moscova, Rusia. (Wikipedia.org)

Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse a emis luni un avertisment către NATO, susţinând că a început un exerciţiu masiv care implică lansatoare mobile (instalate pe camioane) de rachete balistice intercontinentale.

Ministerul a declarat că la acest exerciţiu implică “regimente de rachete înarmate cu sisteme mobile Topol-M şi Yars”. Topol-M este proiectat pentru a lansa rachete balistice intercontinentale (ICBM) echipate cu un singur focos nuclear cu o putere de 550 kt. Raza maximă a rachetei este de 10.460 km. Unitatea de lansare mobilă este extrem de dificil de monitorizat de către NATO.

Totuşi, ministerul rus nu a specificat localizarea aproximativă a exerciţiului cu rachete: “Regimentele de rachete înarmate cu sistemele mobile Topol-M şi Yars lansează manevre ample în teritoriile cuprinse între Ivanovo şi Irkuţk”.

ABC New a precizat: “Aceste tipuri de rachete ICBM echipate cu focoase nucleare sunt încărcate pe vehicule grele de teren, fiind dificilă observarea lor de către inamic. Ministerul rus a afirmat că exerciţiul are loc într-o zonă vastă care se întinde din Ivanovo, la nord-est de Moscova, până în Irkutsk, în estul Siberiei’.

“Acţiunile vor avea loc pe timp de zi şi de noapte. În cursul pregătirilor de luptă, echipajele vor ocupa poziţii pe teren, vor desfăşura marşuri şi schimba poziţii. Unităţile anti-sabotaj vor practica detectarea, blocarea şi eliminarea forţelor false inamice”, a adăugat Ministerul rus al Apărării.

În regiunea Volga, a declarat ministerul, au fost de asemenea lansate “operaţiuni cuprinzătoare de pregătire care implică unităţi de tancuri, artilerie, rachete, apărare aeriană şi inginerie”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe