Bruxelles-ul doreşte o ripostă la nivelul UE împotriva “ştirilor false”
alte articole
Un oficial de top al UE însărcinat cu combaterea ştirilor false a solicitat luni o replică la nivelul UE, la doar câteva zile după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a dezvăluit planuri pentru adoptarea unor legi dedicate eliminării fenomenului.
Comisarul UE din partea Bulgariei, Maria Gabriel, a făcut afirmaţiile după lansarea unui grup de lucru alcătuit din aproximativ 40 de experţi, inclusiv un reprezentant al AFP. Grupul încearcă să găsească modalităţi de abordare a aşa-ziselor ştiri false.
Apelul ei are loc pe fondul unor temeri tot mai mari că Rusia a conceput activităţi de inducere în eroare a mass mediei sociale în scopul promovării unor poziţii politice perturbatoare în UE, precum Brexitul, şi a promovării influenţării alegerilor naţionale.
“Avem nevoie de o abordare europeană pentru a evita orice risc de fragmentare”, a declarat Gabriel la o conferinţă de presă ce a avut loc la Bruxelles, cu ocazia primei întâlniri a grupului de lucru.
“Propunerea preşedintelui Macron demonstrează cu claritate importanţa politică a problemei şi arată în acelaşi timp... că orice soluţie trebuie să fie gândită cu atenţie”, a adăugat ea.
Reporteri Fără Frontiere, Google, Facebook, precum şi grupurile media RTL, Mediaset şi Sky participă de asemenea la acest proces.
“Informaţiile false sunt răspândite în prezent la o rată îngrijorătoare”, a afirmat Gabriel, fost membru al Parlamentului European.
“Din acest motiv trebuie să elaborăm mecanisme pentru a identifica informaţiile false şi a limita circulaţia lor”, a adăugat aceasta.
Un val de critici a fost declanşat de susţinători ai mass mediei şi experţi hi-tech împotriva planului lui Macron, anunţat în această săptămână, de a introduce noi legi pentru a opri răspândirea de ştiri false online în perioada alegerilor.
Unii se tem că libertatea de exprimare va fi afectată din greşeală, în condiţiile în care guvernului i se dă prea multă putere pentru a controla libera exprimare.
Planul lui Macron a fost anunţat după o acţiune separată a Germaniei, unde au fost adoptate recent legi care ar putea plasa reţelele sociale în situaţa în care să plătească amenzi de până la 50 milioane de euro dacă nu şterg rapid ştirile false sau care incită la ură.