Centrul de Resurse Juridice din R. Moldova: După criticarea Adunării generale a judecătorilor suntem ţinta atacurilor de dezinformare

Publicarea articolelor false are scopul de a distrage atenţia de la problemele grave din justiţie, să compromită organizaţia şi poziţiile publice ale experţilor săi, afirmă CRJM.
Femida (Justiţie) (facebook.com)
Ştefan Sârbu
04.10.2019

Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) susţine că este supus unor atacuri bazate pe fals şi dezinformare, menite să discrediteze organizaţia şi poziţia sa cu privire la reforma sistemului judiciar din Republica Moldova. Mai mult, CRJM notează că şi anterior a fost ţinta ştirilor false, care se intensifică atunci când exprimă public atitudini critice.

Potrivit unui comunicat, ultimul atac care viza asociaţia a fost lansat la 1 octombrie pe un portal de ştiri cu o reputaţie dubioasă, printr-un articol nesemnat, plin de falsuri şi de insinuări, publicat fără opinia CRJM.

„Atacul a apărut după ce experţii CRJM au criticat modul de organizare a Adunării generale a judecătorilor care a avut loc la 27 septembrie. Acelaşi text a fost distribuit şi între judecători, până la publicare. Articolul are ca scop să distragă atenţia de la problemele grave din justiţie şi să compromită atât CRJM, ca organizaţie, cât şi poziţiile publice ale experţilor săi”, se mai arată în comunicat.

Printre multe alte precizări CRJM a ţinut să sublinieze că a monitorizat Adunarea extraordinară a judecătorilor şi evenimentele care au precedat-o stabilind că organizarea acesteia în lipsa unei hotărâri a CSM în baza deciziilor judecătoreşti luate cu viteza luminii nu a fost un mod corect de convocare şi doar a prejudiciat imaginea justiţiei. Mai mult, deciziile Adunării cu privire la revocarea membrilor CSM ar fi contrare legii creând un precedent periculos.

În concluzie, CRJM a îndemnat să fie contactat înainte de publicarea materialelor ce îi vizează, recomandând publicului să trateze cu suspiciune materialele jurnalistice care nu au autor, provin din surse de informare necunoscute sau suspecte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor