Cele mai uşoare limbi străine pentru români. Zece site-uri pentru învăţarea lor

Cunoaşterea unei limbi străine a ajuns aproape obligatorie în ziua de astăzi. Fie că vă conduceţi propria afacere, fie că lucraţi într-o companie multinaţională sau fie că plecaţi în vacanţă într-o altă ţară, cunoaşterea unei limbi străine de circulaţie internaţională a devenit o necesitate.
Cele mai uşoare limbi străine pentru români (Facebook)
A. D.
12.03.2015

Cunoaşterea unei limbi străine a ajuns aproape obligatorie în ziua de astăzi. Fie că vă conduceţi propria afacere, fie că lucraţi într-o companie multinaţională sau plecaţi în vacanţă într-o altă ţară, cunoaşterea unei limbi străine de circulaţie internaţională a devenit o necesitate. Practic, cele mai uşoare de învăţat limbi străine pentru români sunt, de fapt, cele mai apropiate gramatical şi lexical de limba română.

Cu siguranţă învăţăm mai uşor limbile romanice, care au la bază limba latină, şi limbile faţă de care suntem apropiaţi cultural precum franceza şi engleza.

Astfel, gramatical şi lexical, italiana şi spaniola sunt cele mai apropiate limbi de română. Însă, apropierea culturală faţă de lumea anglo-saxonă, de care suntem înconjuraţi prin muzică, filme, cărţi, presă, ne ajută să învăţăm foarte uşor limba engleză. Tradiţional avem o apropiere culturală de limba franceză, însă aceasta nu mai are influenţa pe care o avea acum 100 de ani, iar potrivit specialiştilor, creşterea popularităţii limbii germane o prinde din urmă.

Principala limbă străină vorbită în ţara noastră este engleza, 17% dintre români afirmând că vorbesc limba engleză foarte bine, 32% bine, iar 52% satisfăcător. Cercetătorul Robert Phillipson, profesor în cadrul Business School din Copenhaga, spunea că limba engleză “nu mai este o limbă străină”. Fiind o limbă de largă răspândire, engleza a devenit un criteriu de selecţie uzual când vine vorba de domenii profesionale moderne. Iar dublarea acesteia cu o altă limbă de origine europeană nu face decât să vă asigure diferenţierea în cadrul unui proces de selecţie.

Ştim cu toţii că globalizarea a adus schimbări semnificative în ceea ce priveşte felul în care ne pregătim şi ne gândim parcursul profesional. Astfel, a devenit deosebit de important şi un criteriu de diferenţiere, nivelul de cunoaştere al unei limbi străine şi avantajul cunoaşterii a cel puţin două limbi străine.

Cel e mai uşor mod de a învăţa mai multe limbi străine este să se pornească de la „blocurile” comune: latina, limbile germanice, limbile slave. De un real ajutor poate fi cunoaşterea etimologică a cuvintelor, care dă indicii preţioase asupra semnificaţiei lor.

“Cei mai mulţi oameni cred că este mai uşor să înveţi o limbă străină la o vârstă fragedă”, spune David Green, specialist în bilingvism, de la Universitatea College din Londra.

“De fapt, oamenii pot învăţa limbi străine în orice moment din viaţa lor, dar este important să fie integraţi în spaţiul lingvistic pe care îl explorează. Personalitatea fiecărui individ este, de asemenea, esenţială: dacă nu îţi asumi faptul că vei face, inevitabil, greşeli, procesul de învăţare a unei limbi străine va fi foarte dificil.”

Toate limbile lumii sunt grupate în familii, datorită originii lor comune. De exemplu engleza este înrudită cu germana şi olandeza, toate trei făcând parte din grupul limbilor germanice ce aparţin superfamiliei indo-europene - care include majoritatea limbilor vorbite în Europa precum franceza, spaniola şi italiana, limbi de origine latină.

Ca să descoperim cele mai uşoare de învăţat limbi străine pentru noi, trebuie să ştim că limba română este o limbă flexionară, adică are un element morfologic (desinenţă, sufix) cu ajutorul căruia se formează, de la o rădăcină, cuvinte şi forme flexionare noi, care pot exprima mai multe lucruri deodată. Printre limbile flexionare se regăsesc şi franceza, germana etc. Dacă ne referim la limbile europene, cel mai uşor de învăţat pentru români sunt limbile romanice ca italiana, spaniola, franceza şi limbi germanice precum engleza.

Cele mai uşoare limbi străine pentru români – limba italiană

Vocabularul italian este în proporţie de 50% aproape identic cu cel român fiindcă ambele limbi au la bază latina, explică experţii. Acesta e motivul pentru care, fără să ştiţi limba italiană, o înţelegeţi dacă o ascultaţi cu atenţie. Partea morfologică este similară, italiana seamănă gramatical cu româna, iar pronunţia este foarte uşoară.

Cele mai uşoare limbi străine pentru români – limba engleză

Limba engleză este nu numai cea mai predată limbă străină din şcoli, cât şi o limbă folosită în aproape toate colţurile lumii. Considerată una dintre cele mai uşoare limbi străine, limba engleză rămâne şi în topul celor mai predate şi căutate limbi străine în întreaga lume. Găsirea unui loc de muncă implică în 90% din cazuri cunoaşterea limbii engleze.

Probabil limba internaţională a Pământului, engleza are şi o gramatică foarte uşoară. Oricum mult mai uşoară faţă de gramatica unei limbi ca româna, care se trage din latină. Este mai logică şi e mai lejer de învăţat. În plus, este o limbă muzicală, având foarte multe vocale.

Cele mai uşoare limbi străine pentru români – limba franceză

Limba franceză se află şi ea în top 3 cele mai uşoare limbi străine de pe Pământ.

Franceza este o limbă cu un puternic substrat latin, de unde şi multitudinea de similitudini cu alte limbi romanice gen spaniola, portugheza, româna şi aşa mai departe.

“Francofonia” este întinsă pe teritoriul a peste 40 de ţări care au franceza ca limbă oficială. În afara Franţei, limba este vorbită în câteva ţări europene, precum o parte a Belgiei, în Luxemburg sau Elveţia. Franceza este vorbită şi pe alte continente, de exemplu în Canada (America de Nord) sau în numeroase ţări din Africa: Algeria, Coasta de Fildeş, Tunisia, Maroc, Congo, Niger, Senegal şi multe altele. În toate aceste ţări franceza este ori studiată ca şi limbă principală în sistemul local de învăţământ, sau ca limbă secundară “oficială”, alături de limba natală.

Pentru un român cu adevărat interesat să înveţe limba franceză, nu este greu, existând o bază legală comună (din latină), iar morfologia şi sintaxa se pot învăţa uşor. Franceza are multe reguli gramaticale şi ortografice comune cu celelalte limbi din ramurile respective. Memorarea cuvintelor va fi mai uşoară prin prisma faptului că multe cuvinte din franceză seamănă cu echivalentele lor din engleză spre exemplu, deci odată ce aţi învăţat engleza, franceza va fi "floare la ureche".

Franceza este astăzi una dintre cele 6 limbi considerate “internaţionale”, folosite de Naţiunile Unite în relaţiile internaţionale, în comerţ etc. Din acest punct de vedere, este extrem de important să ştiţi sau măcar să înţelegeţi limba franceză, în special dacă lucraţi într-un domeniu care are cuvântul “internaţional” în descriere. Comerţul, diplomaţia, media şi mulţi alţi factori sunt puternic influenţaţi de limba franceză, deci participarea la câteva cursuri pentru învăţarea (sau perfecţionarea) limbii vă vor fi extrem de utile în carieră.

Zece site-uri pentru învăţarea unei limbi străine

Practic, pentru a vorbi fluent, trebuie să „vă înconjuraţi" de limba străină pe care dorţi să o învăţaţi, să o ascultaţi la radio, la televizor, să citiţi şi să o vorbiţi (eventual să citiţi cu voce tare ca să vă obişnuiţi cu pronunţia) să urmăriţi mass-media ce foloseşte limba respectivă, dar şi să scrieţi cât mai mult în acea limbă.

Există mai multe posibilităţi de învăţare a unei limbi străine. Puteţi face meditaţii, cursuri la centre, sau puteţi apela la cursurile online, căci noile tehnologii ne permit să învăţăm o limbă chiar gratuit, de acasă. Unele website-uri ne permit chiar să şi interacţionăm cu nativii şi să facem schimb de cunoştinţe. Este adevărat, pe aceste site-uri este necesar să cunoaşteţi limba engleză, dar sunt considerate cele mai bune în domeniu.

1. LiveMocha

Cel mai mare portal pentru învăţarea limbilor străine din lume, acesta vă oferă şi posibilitatea de a interacţiona cu alţi utilizatori şi de găsi un partener de studiu.

2. BBC Languages

Acesta este al doilea cel mai mare portal pentru învăţarea unei limbi străine. Conţine lecţii de cultură şi vocabular pentru peste 40 de limbi străine diferite.

3. Duolingo

Acest website conţine cursuri de engleză, spaniolă, germană, franceză, portugheză. Vă puteţi testa cunoştinţele prin diverse teste. În plus puteţi continua studiul de oriunde aţi fi, întrucât există o aplicaţie pentru telefonul mobil.

4. 50 languages

Puteţi învăţa o limbă străină din cele 50 propuse, ascultând cele 100 fişiere audio cu lecţii de vocabular. Aplicaţie android şi app store.

5. Surface Languages

Pe acest website există o mulţime de lecţii de vocabular şi o diversitate mare a limbilor străine.

6. 101 languages

Cum spune şi numele, acesta este un portal în dezvoltare, care îşi propune să ofere lecţii pentru învăţarea a 101 limbi străine.

7. Linguasnet

Vă oferă lecţii de spaniolă, portugheză şi engleză. Acesta are şi o secţiune “Trăieşte şi munceşte” (Living and work) unde sunt detalii despre ţari şi condiţiile de trai.

8. Share Talk

Ceea ce este specific acestui website, este că puteţi conversa prin chat cu nativii.

9. Open Culture

Aici se găseşte o listă cu 46 de limbi străine şi cu diverse website-uri unde puteţi învăţa limba gratis.

10. Busuu

Cei de la Busuu au cercetat motivaţiile, motivele, metodele şi multe alte caracteristici ale procesului de învăţare a unei limbi străine.

Revistele, jocurile, muzica, filmele, cursurile, site-urile de specialitate sunt metode care vă ajuta să asimilaţi una sau mai multe dintre cele mai uşoare limbi străine - cele de care aţi avea nevoie.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor