Cele mai rezistente plante de apartament
alte articole
Trăim în oraşe superaglomerate care ne sufocă zi de zi, între betoane şi geamuri şi nu avem timp prea mult liber să mergem în parcuri, să ne bucurăm de natură. Dar putem aduce o picătură din natură în casele sau birourile noastre.
Plantele de interior ne pot înfrumuseţa căminele, ne păstrează în contact cu natura, indiferent chiar şi de anotimpul de afară, ne ajută să ne relaxăm la birou, ne înveselesc dimineţile sau pur şi simplu aduc un pic de verde în viaţa noastră.
Şi ca să fie şi mai simplu, vă recomandăm câteva plante de interior, care nu vă vor solicita prea mari eforturi de întreţinere şi care sunt tolerante chiar şi cu udările neregulate.
Atenţie însă, sunt doar cele mai rezistente plante, nu sunt indestructibile.
I. Cele mai rezistente plante de apartament cu flori
1. Cactuşii - unora nu le place aspectul lor ţepos, dar dată fiind varietatea de specii şi forme pot deveni subiectul preferat al unor colecţii impresionante. Chiar sunt unele dintre cele mai uşor de îngrijit plante şi au nevoie doar de lumină. Udarea rară, mai ales în perioada iernii, este chiar un factor important pentru buna lor dezvoltare. Din păcate, florile lor nu durează decât o singura zi, dar dacă achiziţionaţi cactuşi mari, pe al căror trunchi cresc mai mulţi boboci, vă veţi putea bucura periodic de un spectacol cu adevărat impresionant.
2. Violeta Africană - frunzele ei pufoase şi florile colorate variat o fac una dintre florile de apartament preferate, mai ales că înfloreşte cam nouă luni pe an. Nu trebuie udată la rădăcină, ci direct în farfurioară (lucru valabil pentru toate plantele cu frunze sau tulpini pufoase). Se poate înmulţi prin desprinderea unei frunze şi punerea acesteia în apă, astfel încât frunza să nu atingă apa, altfel va putrezi înainte să dea rădăcini. Preferă spaţiile luminoase, dar nu razele directe ale soarelui. Frunzele şi florile uscate se rup periodic.
II. Cele mai rezistente plante de apartament fără flori
1. Dracena - are o tulpină lemnoasă şi frunze lungi şi trebuie aşezată, preferabil, undeva la lumină, ţinând cont doar să nu fie foarte cald în respectivul spaţiu. Astfel cresc cel mai bine şi dacă sunt udate atunci când pământul s-a uscat, relativ cam la o săptămână. Rezistă foarte bine şi într-o zonă mai umbrită, dar aceasta îi încetineşte creşterea. Chiar dacă rădăcinile îi umplu ghiveciul şi încep să dea pe afară, nu este nevoie să fie schimbat imediat. Dracenei îi place să fie mai “înghesuită”. Există şi Dracena Marginata care seamănă cu un mic palmier şi poate ajunge chiar şi la 3 metri înălţime.
2. “Bambus” norocos (care de fapt este tot o specie de Dracena) - poate fi ţinut în pământ sau poate fi pus şi într-un vas cu apă, semitransparent, astfel încât să se poată vedea dacă rădăcinile îi stau scufundate în apă. Se adaugă apă atunci când s-a evaporat prea multă din vas şi rădăcinile nu mai sunt acoperite. Dacă este în ghiveci, pământul trebuie menţinut umed. Este supranumit “bambus norocos” ca urmare a credinţei Feng Shui că ar aduce noroc căminului în care este găzduit. Îi place soarele, iar spiralele de pe trunchi apar ca urmare a rotirii ghiveciului din când în când, pentru că planta se orientează după lumină.
3. Aloe vera - inconfundabila plantă cu proprietăţi naturiste, face parte dintre plantele suculente a căror îngrijire este asemănătoare cu cea a unui cactus. Ceea ce înseamnă lumină bună şi udare rară. Creşte repede şi poate fi transplantată în alt ghiveci fără riscuri prea mari. Suportă chiar şi condiţiile cele mai grele, este rar atacată de paraziţi sau dăunători şi nu are pretenţii la un anumit sol.
4. Agalonema - este una dintre plantele cele mai potrivite pentru colţurile întunecoase, foarte apreciată pentru culorile variate ale frunzelor. Se udă cam o dată la 3 – 4 zile, după ce pământul s-a uscat şi trebuie doar ferită de curenţi de aer.
5. Ficusul - una dintre cele mai comune plante din ţara noastră, are nevoie de foarte puţină îngrijire. În acest sens, este suficient să o udaţi o dată la 7 - 9 zile şi să o aşezaţi într-un loc ferit de curenţii de aer. Având frunzele late, din când în când ar fi bine să fie şterse de praf.
6. Aspidistra elatior - supranumită şi planta de fier, şi-a câştigat renumele pentru că poate creşte bine în aproape orice condiţii, chiar şi afară, în umbră totală. De fapt, ea preferă lumina slabă, iar frunzele destul de lungi şi ascuţite se dezvoltă în bulgări. Uneori înfloreşte şi dacă este ţinută în casă.
7. Epipremnum - este una din cele mai uşoare plante de ţinut, pentru că este o plantă curgătoare care parcă nu se mai opreşte din crescut. Ruperea vârfurilor va face ca baza plantei să fie mai ramificată, iar fiecare rămurică ruptă, dacă este pusă într-un pahar cu apă, poate fi folosită pentru înmulţirea plantei. Pământul trebuie lăsat să se usuce între udări, dar dacă planta nu primeşte apă pentru mult timp, în cele din urmă frunzele se vor usca şi vor cădea. Este o plantă tolerantă când vine vorba de lumină, dezvoltându-se bine chiar şi dacă este ţinută într-o cameră cu lumină artificială.
8. Crăciuniţa - cunoscută pentru asocierea ei cu perioada Crăciunului, momentul în care frunzele din vârf îşi schimbă culoarea fie în nuanţe de roşu, fie în nuanţe de alb, făcând-o să arate ca o floare. Crăciuniţa este însă o plantă potrivită pentru cămin în orice perioadă a anului. Este sensibilă doar la mutări şi la frig (are nevoie de peste 15 grade), dar nu este pretenţioasă nici cu lumina, nici cu apa. Se ţine într-un loc semiumbrit, se udă când i se usucă pământul şi se poate tunde primavara, pentru a i se încuraja ramificarea.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.