Sute de mii de persoane evacuate după ce taifunul Nepartak loveşte China

Trei morţi şi sute de mii de oameni evacuaţi în câteva regiuni ale Chinei după ce puternicul taifun de categoria a 5-a, Nepartak, a lovit sâmbătă ţara asiatică.
Stâlpi de electricitate dărâmaţi de taifunul Nepartak în Taiwan, 9 iulie 2016. Furtuna tropicală a făcut 4 victime şi a produs 172 de răniţi pe insulă, înainte de a se îndrepta către China continanertală.
Stâlpi de electricitate dărâmaţi de taifunul Nepartak în Taiwan, 9 iulie 2016. Furtuna tropicală a făcut 4 victime şi a produs 172 de răniţi pe insulă, înainte de a se îndrepta către China continanertală. (Billy H.C. Kwok/Getty Images)

După ce a “vizitat” Filipine şi Taiwan, supertaifunul Nepartak a lovit China în 9 iulie, unde a provocat distrugeri severe şi a afectat multe clădiri şi proprietăţi. Cel puţin şase persoane au fost ucise şi opt au fost date dispărute.

Vânturile puternice, cu viteze de până la 234 km pe oră şi ploile abundente, au provocat alunecări de teren şi inundaţii în provinciile Fujian şi Jiangxi.

Conform biroului local de control a inundaţiilor, peste 420.000 de persoane au fost forţate să evacueze zona. O serie de clădiri s-au prăbuşit şi centralele electrice au suferit avarii, lăsând mari zone din regiune fără electricitate.

Peste 1.900 de locuinţe au fost distruse şi 49.000 de hectare de culturi agricole au fost afectate. Totodată, aproximativ 300 de trenuri de mare viteză şi aproximativ 400 de zboruri au fost anulate.

În 8 iulie, taifunul a lovit Taiwanul unde aparent a fost chiar mai puternic. Trei persoane au murit şi 311 au fost rănite în primul taifun al sezonului, pe care Tropical Storm Risk, o organizaţie ce se ocupă cu prognozarea furtunilor, l-au clasificat ca fiind de categoria a cincea.