Cel mai mare marş japonez anti-nuclear de până acum
alte articole
Zeci de mii de protestatari s-au adunat în Tokyo, pe 16 iulie, în cel mai mare marş anti-nuclear din Japonia, de la dezastrul de la Fukushima, din martie anul trecut.
Purtând bannere colorate, un număr record de circa 170.000 de protestatari s-au adunat în Yoyogi Park, potrivit Sayonara Nukes, unul dintre organizatorii protestului.
Site-ul grupului explică faptul că mediul din Japonia a fost contaminat şi că oamenii au fost forţaţi să îşi părăsească locuinţele din cauza radiaţiilor nucleare.
"Peste 80% dintre japonezi nu vor centrale nucleare", susţine site-ul. "Este deja disponibilă destulă energie electrică. Putem face eforturi pentru a economisi energia electrică. Nu are sens să se insiste pe o formă de energie care sacrifică viaţa şi sănătatea oamenilor. Energia ar trebui să există pentru oameni. Ne-am săturat de centrale nucleare, care servesc numai drepturilor şi intereselor unui anumit grup."
Protestatarii au cerut ca guvernul să închidă centralele nucleare existente, să renunţe la planurile de construcţie a unor centrale noi, să opteze pentru un plan bazat pe energie naturală şi să elimine centralele care folosesc plutoniu, materialul radioactiv cel mai periculos.
Ei au ţinut bannere cu mesaje în limba engleză sau japoneză, cum ar fi: "Protejaţi oamenii, pentru că sunt cei mai preţioşi", "NU energiei nucleare", "Nu mai vrem Hiroshima. Nu mai vrem Nagasaki. Nu mai vrem Fukushima. Voi mai vreţi? Atunci să sufere guvernul Kamikaze".
Într-o declaraţie postată pe site-ul său, renumitul compozitor şi muzician Ryuichi Sakamoto a spus: "Acum când cel mai grav accident din istorie ne-a trezit din ideea înşelătoare de a" utiliza energia nucleară în mod paşnic", următorul pas este acela de a dovedi lumii că oamenii şi domeniul nuclear nu pot coexista, fie că este vorba de arme sau de energie electrică".
De asemenea, Sakamoto a ţinut un discurs la mitingul de luni, după cum a făcut şi Kenzaburo Oe, laureatul Premiului Nobel pentru literatură, care l-a criticat aspru pe prim-ministrul Yoshihiko Noda atât pentru folosirea unor "centrale electrice inutile, cât şi [pentru candidatura sa în scopul] realegerii".
Duminică seara şi luni la centrala nucleară Oi au pornit alarmele, alimentând şi mai mult sentimentul public anti-nuclear.
Săptămâna trecută, unitatea a 3-a a centralei Oi şi-a reluat exploatarea în totalitate, marcând sfârşitul scurtei pauze a Japoniei în a utiliza energia nucleară. Un al doilea reactor urmează a fi redeschis în curând.
Prima alarmă a indicat o creştere a presiunii în rezervorul de răcire al reactorului 4, dar, în conformitate cu o declaraţie a Kansai Electric Power Co (KEPCO), nu au existat probleme de siguranţă. Compania a efectuat un control şi a stabilit că nu s-au înregistrat probleme. Cea de-a doua alarmă a atras atenţia în legătură cu proasta funcţionare a unui motor auxiliar din generatorul de urgenţă al reactorului, conform KEPCO.
Un raport publicat recent a numit accidentul de la Fukushima un dezastru provocat de om, citând complicitatea companiilor nucleare, cultura de a urma orbeşte autorităţile şi dorinţa de a se baza exclusiv pe energia nucleară.