În pofida dezastrului de la Fukushima, Japonia a repornit reactorul 3 de la centrala din Oi
alte articole
Japonia a repornit duminică seara primul reactor nuclear, după dezastrul de la Fukushima de anul trecut. Repornirea reactorului 3 de la centrala din Oi (vestul peninsulei) a divizat opinia publică, încă marcată de catastrofa din martie 2011, scrie săptămânalul L'Express în ediţia de duminică.
În pofida unei opinii publice extrem de divizate şi a protestelor periodice, Kansai Electric Power a repus în funcţiune reactorul, care va începe furnizarea de energie electrică până miercuri. Compania a primit la 16 iunie acordul autorităţilor locale şi al premierului de a reporni reactoarele 3 şi 4 de la Oi şi a început imediat pregătirile.
Municipalitatea din Oi (prefectura Fukui) şi guvernul central au considerat că aceste reactoare pot fi repornite în condiţii de siguranţă deplină după efectuarea mai multor teste de rezistenţă validate de organele de control, chiar dacă unii seismologi au lansat mai multe avertizări şi în pofida faptului că lucrările de consolidare împotriva seismelor şi a valurilor tsunami nu vor fi terminate decât peste trei ani.
'Responsabilitatea mea este să-i protejez pe cetăţeni', a declarat premierul Yoshiko Noda promiţând că va face totul 'pentru ca un accident precum cel de la Fukushima să nu se mai repete', chiar în caz de altă catastrofă naturală. De asemenea, el a insistat asupra faptului că 'energia nucleară este o sursă crucială de electricitate'.
Kansai Electric Power, care are în total 11 reactoare, din care zece continuă să fie oprite, consideră că repornirea reactoarelor 3, şi ulterior 4, de la Oi va duce la reducerea la sub 10% şi chiar la anularea deficitului de producţie, care a fost de aproape 15% în perioadele estivale.
Decizia a fost de fapt luată din considerente mai ales de ordin economic, lipsa energiei nucleare generând restricţii de consum pentru întreprinderi. De asemenea, importurile în cantitate mai mare de petrol şi gaze naturale necesare funcţionării la regim maxim a centralelor termice reduc independenţa energetică a arhipelagului şi umflă factura de plată, generând deficite comerciale colosale.
'Aş vrea ca acest guvern care pune economia înaintea securităţii cetăţenilor să dispară', a afirmat scriitorul şi jurnalistul Satoshi Kamata, liderul mişcării de protest împotriva utilizării energiei atomice.
După cutremurul din 11 martie 2011, urmat de un puternic tsunami, cele 50 de reactoare nucleare din arhipelag au fost închise, iar acum numai reactoarele 3 şi 4 de la Oi au fost autorizate să fie repuse în funcţiune.
Un reactor din Tomari (nord) a obţinut în luna august a anului trecut dreptul de exploatare comercială, dar nu a fost vorba de o repornire în adevăratul sens al cuvântului. Tomari 3 era atunci în faza de testare, prelungită cu câteva luni din cauza dezastrului nuclear. La începutul lui mai era unicul reactor în funcţiune, dar a fost din nou închis la 5 mai pentru revizie.
Nu toţi japonezii sunt de acord cu repunerea în funcţiune a reactorului 3 de la Oi. Opozanţii au redactat o petiţie, care a fost semnată până în prezent de peste 7,5 milioane de persoane, iar în ultimele două vineri ale lui iunie, zeci de mii de japonezi au protestat împotriva redeschiderii centralelor nucleare în faţa reşedinţei premierului din Tokyo.
'Am un copil şi sunt însărcinată cu al doilea şi aş vrea că-mi cresc copiii într-un mediu sigur', spunea vinerea trecută o tânără participantă la proteste.
De câteva zile, sute de japonezi au blocat accesul la centrala din Oi, ca să împiedice repornirea ei, sprijiniţi de alte mişcări de protest în întreg arhipelagul. Japonezilor le este teamă că după acest prim reactor repus în funcţiune şi altele vor fi redeschise. Ei afirmă că aceste centrale sunt toate la malul mării, în zonă seismică, şi că prezintă riscuri majore în caz de cutremure.