Cel mai bun lemn pentru construcţii
alte articole

Lemnul în tradiţia românească are o istorie aparte. Casele erau construite din lemn, ca şi tot ce se găsea în interiorul lor, de la pat, masă, leagăn de copii, până la policioare şi laviţe şi tot din acest produs erau confecţionate uneltele casnice, agricole şi ale micii industrii ţărăneşti.
Lemnul are o serie de proprietăţi specifice care-l deosebesc de alte produse. Impactul vizual, textura, culoarea naturală şi rezistenţa la uzură, sunt doar câteva atuuri care ne fac să nu ne mai întrebăm de ce acest material poate fi folosit de atâta vreme în absolut orice stil de amenajare, reuşind să satisfacă şi cele mai pretenţioase şi extravagante gusturi.
Ca material de construcţii lemnul este folosit în diverse forme: buşteni cilindrici finisaţi, grinzi, lemn lamelar încleiat, lambriuri, parchet etc
Cel mai bun lemn pentru construcţii. Beneficiile construcţiilor din lemn
Casele din lemn au costuri energetice reduse, deoarece materialul are o conductivitate termică redusă. Acest lucru nu înseamnă doar costuri mai scăzute pentru locatari ci şi un impact mai mic asupra mediului, datorită economisirii combustibilului pentru încălzire. Ele oferă confort şi din punct de vedere acustic, tot datorită proprietăţilor lemnului. Mai mult decât atât, cercetătorii au demonstrat că structurile din lemn diminuează stresul, efectul pozitiv asupra sănătăţii fiind datorat faptului că lemnul este 100% material organic. Un motiv mai puţin cunoscut este capacitatea sa de a absoarbe mirosurile neplăcute.
Un alt beneficiu de reamintit este acela că atunci când familia se măreşte, şi casa se măreşte, fără probleme. Structurile din lemn sunt simplu de extins.
Cel mai bun lemn pentru construcţii. Calitatea lemnului
Un lemn bun pentru structură la casele din lemn este un lemn recoltat din zona de duramen a trunchiului, deci nici din zona de coajă unde lemnul tânăr (alburn) este neconsolidat, nici din zona inimii unde lemnul are deformaţii mari în timp, spun cei de la litarh.ro.
Zonă geografică de recoltare a lemnului este recomandat să fie din judeţele în care verile sunt scurte deci o perioadă vegetativă redusă.
Calitatea lemnului rezultă şi din rezistenţele mecanice intrinseci, dar problemele reale ridicate din lemn sunt în alt domeniu : lemnul recoltat din zone preponderent călduroase este torsionat, fibra lui este încâlcită, după uscare deformaţiile iniţiale se acutizează, elementele nu sunt rectilinii şi rezemările element-pe-element devin discutabile.
Chiar dacă rezistenţa ansamblului caselor din lemn nu are de suferit în mod periculos, finisajul se deformează şi apar crăpături cu efect de panică pentru locatari. O structură din lemn îşi găseşte o altă poziţie de echilibru decât cea gândită iniţial de proiectant, ansamblul nu se prăbuşeşte dar repoziţionarea poate deveni periculoasă la sarcini extraordinare : cutremure, vânturi puternice, tasări neuniforme.
Duritatea lemnului este în raport direct cu densitatea. Astfel, esenţele uşoare sunt şi cele mai puţin dure (pinul, plopul, salcia, molidul), iar cele grele se caracterizează printr-o duritate sporită (cornul, guaiacul, merişorul).
Calitatea lemnului variază atât între specii cât şi în cadrul aceleiaşi specii. Sursele de variabilitate în cadrul unei specii sunt diverse. Pot exista, o serie de defecte cum ar fi crăpăturile sau defectele produse de insecte şi de ciuperci, defecte ce influenţează calitatea materialului şi duce la împărţirea acestuia în clase de calitate.
Cel mai bun lemn pentru construcţii. Clasificarea lemnului pe clase de calitate
La ora actuală se utilizează două procedee de clasificarea lemnului:
- Clasificarea tradiţională. Se realizează în urma unui examen vizual şi are în vedere factorii de reducere a rezistenţei care pot fi examinaţi (în principal nodurile şi lăţimea inelelor anuale).
- Clasificarea mecanică. Se realizează pe baza unor încercări mecanice (procedeul mecanic sau cu maşina).
Normele europene EN 388-1994 sortează lemnul pentru construcţii în 9 clase pentru răşinoase şi 6 clase pentru foioase.
Clasa de rezistenţă a lemnului, se defineşte prin valoarea rezistenţei caracteristice la întindere din încovoiere, exprimată în N/mm2.
Cel mai bun lemn pentru construcţii. Normativele
Producţia de case pe structură de lemn se execută după reglementări moderne de nivel european, astfel obţinându-se o rezistenţă mare la foc şi calamităţi naturale precum şi o perioadă lungă de exploatare.
Cu privire la calitatea lemnului de structură există o normă europeană armonizată, EN 14081-1, care dă îndrumări clare cu privire la sortarea şi folosirea lemnului în elemente de rezistenţă la case. Utilizarea (şi acceptarea) lemnului în structură se poate face fie prin metoda vizuală , fie prin încercări în laboratoare (conform normei EN 519), ultimul tip de verificare nefiind obligatoriu şi este utilizat numai în cazuri evident litigioase.
Lemnul de răşinoase se poate folosi în structură la casele din lemn dacă se încadrează în clasa peste C 18 iar pentru elementele foarte solicitate la încovoiere (grinzi de planşeu cu deschideri mari, acoperişuri) se recomandă cel puţin clasa C 22. Lemnul din clasa C 30 este recomandat la grinzi cu zăbrele la acoperiş şi lemn lamelar lipit.
Norma europeană este asimilată şi în România (SR EN 14081) iar dacă vom compara cu mult mai cunoscutul STAS 857-83 în vigoare şi el, pentru categoriile de solicitări I şi II se recomandă lemn de răşinoase din clasele de calitate A şi B – lemnul nostru este de calitate bună şi se încadrează în general în jurul clasei C 18 iar printr-o selecţie normală, corespunde şi cu clasa C 22 şi C 30.
Cel mai bun lemn pentru construcţii. Clasificare
În final, durabilitatea lemnului, care în condiţii naturale nu depăşeşte 200 de ani de la tăierea copacului (dacă nu este prelucrat chimic) împarte esenţele cunoscute în trei categorii bine delimitate:
- lemn foarte durabil (stejar, tisa, ulm, pin, tuie, duglas);
- potrivit de durabil (molid, brad, frasin);
- puţin durabil (mesteacăn, fag, carpen, tei, salcie).
În ultimii ani, chiar şi românii au început să reconstruiască locuinţe din lemn, din lemn rotund, sau doar pe structură de lemn.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.