Cel care a dus la sfârşitul ultimei ere glaciare este dioxidul de carbon

Epoch Times România
05.04.2012

Adevăratul vinovat de încălzirea planetei, fenomen care se manifestă de 10.000 - 20.000 de ani - dioxidul de carbon - este şi cel care a pus capăt ultimei glaciaţiuni, se arată într-un studiu publicat, care contrazice tezele climato-sceptice. Până în prezent, rolul exact al dioxidului de carbon (CO2 ) în episodul final al glaciaţiunii nu era prea clar stabilit, era chiar contradictoriu, scrie ziarul elveţian Le Temps.

Într-adevăr, 'creşterea temperaturilor survine cronologic, după cum arată eşantioanele de gheaţă prelevate din Antarctica, înainte de creşterea concentraţiei de CO2', explică Jeremy Shakun, de la Universitatea Harvard, coordonatorul studiului. Acest argument a fost folosit de mai mulţi climato-sceptici care au susţinut ideea că gazele cu efect de seră (GES), precum CO2, nu contribuie la încălzirea actuală. Potrivit acestora, ultima perioadă glaciară a luat sfârşit pur şi simplu din cauza unei uşoare variaţii a orbitei Terrei.

În replică, climatologii spun că decalajul dintre creşterile CO2 şi ale temperaturilor arată că GES nu au declanşat încălzirea, dar au amplificat-o. Jeremy Shakun şi echipa sa de cercetători au plecat de la principiul că bulele de aer din eşantioanele de gheaţă indică clar nivelul de CO2 pentru atmosfera terestră la nivel global, dar că temperaturile care se pot citi în ele nu reflectă decât variaţii la nivel local. Deci numai în Antarctica. Pentru a-şi valida ipoteza, au folosit 80 de eşantioane geologice (sedimente marine, terestre şi gheaţă) care provin din diferite zone ale globului astfel încât să reconstruiască un model de climă care exista la sfârşitul ultimei ere glaciare. 'Schimbarea de orbită este factorul declanşator, dar studiul nostru arată că CO2 era un factor mult mai important', declară Jeremy Shakun.

Potrivit studiului, modificarea orbitei terestre a declanşat topirea unei părţi a calotei glaciare care acoperea America de Nord şi Europa. Milioane de litri de apă dulce s-au revărsat atunci în Atlanticul de Nord, perturbând curenţii oceanici care redistribuiau căldura la nivelul planetei. Deci, căldura s-a acumulat în emisfera de sud, provocând mai întâi încălzirea Antarcticii. Această încălzire localizată a dus la topirea gheţarilor eliberând în atmosferă dioxidul de carbon care se afla în ocean şi acest CO2 a provocat apoi încălzirea la nivel global.

Acest cerc vicios a dus la sfârşitul erei glaciare, afirmă Jeremy Shakun adăugând că acest proces a durat totuşi aproape 10.000 de ani. 'Nivelul de CO2 creşte din nou, dar de această dată nu vor trebui decât 200 de ani ca să se înregistreze o creştere echivalentă', spune cercetătorul insistând pe impactul acestor emisii de origine umană asupra actualei schimbări climatice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor