Oamenii de stiinta decodeaza genele mamutului lanos preistoric

Biologii evolutionisti de la Universitatea de Stat din Pennsylvania au extras material genetic din par, gasit in permafrostul siberian.

Cu blana lui groasa, mamutul lanos demult disparut, o ruda a elefantului african, a fost echipat in mod unic pentru a trai in emisfera glaciara de nord.

Lucrarea in legatura cu secventa genetica a mamutului lanos este publicata in aceasta saptamana in revista Nature.

Autorul principal, Stephan Schuster, spune ca elefantul african din zilele noastre si mamutul preistoric au in comun 99.4 % din genele lor.

"Deci, asta ne spune ca sunt foarte, foarte similari", a spus el. "Si, de asemenea, doar pentru ca sunt disparuti, nu inseamna ca este un stramos al elefantului. Acesta este la fel de modern ca un elefant din Asia sau din Africa. Doar ca a avut ghinionul de a disparea inainte de zilele noastre."

Schuster spune ca datele arata ca mamutul a evoluat din elefantul african cu sase milioane de ani in urma, aproximativ la aceeasi data la care se crede ca stramosii omului au evoluat din cimpanzei.

Cercetatorii spera ca lucrarea lor va ajuta la clarificarea modului in care a evoluat mamutul lanos si la cauza disparitiei lui.

Stephan Schuster spune ca cercetarea genetica nu va permite totusi oamenilor de stiinta de a clona un mamut lanos sau alte creaturi preistorice ca in filmul Jurassic Park.

"Este o intrebare stiintifica relevanta posibilitatea de a face acest lucru", a spus el. "Si pentru asta, raspunsul va fi mereu "NU"... Cred ca ceea ce noi trebuie sa aflam despre mamuti putem studia in alte moduri."

Michael Hofreiter este antropolog evolutionist la Institutul Max Planck pentru Antropologie evolutionara in Leipzig, Germania. Intr-un comentariu in Natura, el se minuneaza de ultima tehnologie care a facut posibila observarea secventei genomului unui animal preistoric.

"Este destul de uluitor pentru mine, mai ales daca va ganditi ca aceste animale sunt moarte de aproape 40000 de ani", a spus Hofreiter.

Intre timp, biochimistul Stephan Schuster spune ca cercetatorii spera sa aplice tehnicile pe care le utilizeaza pentru a studia mamutii si la prezervarea animalelor pe cale de disparitie, ca de exemplu diavolul tazmanian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură