CEDO cere Rusiei să îi plătească lui Navalni despăgubiri de zeci de mii de euro. Kremlinul va face apel

Moscova a anunţat că va face apel la decizia CEDO, conform căreia Rusia trebuie să plătească liderului opoziţiei ruse Alexei Navalni despăgubiri de zeci de mii de euro într-un proces în care a fost condamnat pentru delapidare de fonduri. CEDO a decis ca procesul nu a fost corect.
Activistul rus Alexei Navalni.
Activistul rus Alexei Navalni. (Captură Foto)

Ministerul rus al Justiţiei susţine că va face apel la o decizie luată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) prin care a ordonat Rusiei să plătească despăgubiri de aproximativ 56.000 de euro activistului şi liderului opoziţiei ruse Alexei Navalni pentru încălcarea dreptului său la un proces corect.

CEDO, care a anunţat decizia marţi în Strasbourg, Franţa, a declarat că o parte din bani vor acoperi cheltuielile de judecată ale lui Navalni, în timp ce restul reprezintă despăgubiri.

Verdictul CEDO este bazat pe un caz din 2013 împotriva lui Navalni şi a fostului său partener de afaceri Piotr Ofiţerov, când cei doi au fost condamnaţi pentru delapidare de fonduri într-un proces ce a avut loc la Moscova, despre care multe grupuri pentru drepturile omului susţin că a fost motivat politic.

Navalni este un adversar important al preşedintelui Vladimir Putin, conform RFE/RL.

Procurorii au declarat că Navalni a făcut parte dintr-un grup care a furat cherestea în valoare de 16 milioane de ruble (500.000 de dolari la cursul valutar de la acea vreme) de la o firmă de stat din regiunea rusă izolată Kirov, în perioada când a lucrat acolo ca şi consilier al companiei Kirovles, în anul 2009.

Navalni a apreciat decizia CEDO, susţinând că “va veni momentul în care vom obţine dreptate într-un tribunal rusesc, şi nu doar la CEDO”.

În plus, Navalni a precizat că decizia CEDO va obliga Curtea Supremă a Rusiei să îi anuleze condamnarea.

Dar, Rusia a adoptat anul trecut o lege controversată pe baza căreia ar putea să ignore deciziile CEDO dacă acestea ar intra în conflict cu Constituţia rusă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe