Ceasul ticăie şi România a luat doar 30% din banii PNRR. Ce spune Siegfried Mureşan despre posibilitatea de prelungire a termenului limită

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a vorbit, la Euronews România, despre posibilitatea de prelungire a PNRR-ului cu încă 18 luni.
Jurnalist: Înţeleg că este deocamdată un pas mic, dar ne apropiem de un rezultat. Care este exact stadiul?
Siegfried Mureşan: Păi, în primul rând, trebuie, pe un subiect atât de important cum este Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, din care România are alocate 28 de miliarde de euro, să comunicăm foarte transparent şi foarte deschis oamenilor.
Victor Negrescu şi cu mine, responsabil fiind în Parlamentul European de implementarea întregului mecanism european de redresare şi rezilienţă, din care sunt finanţate toate PNRR-urile statelor membre, am spus următorul lucru: este un instrument nou. Toate guvernele au avut nevoie de timp pentru a se adapta acestui instrument, pentru a-l putea absorbi cu succes. Instrumentul trebuie să se încheie în august 2026, însă riscăm ca în august 2026 unele proiecte bune, mature, în desfăşurare – spitale, tronsoane de autostrăzi – să nu fie încă 100% finalizate şi ar fi o greşeală să le oprim finanţarea.
De aceea, noi am propus următorul lucru: Ca după 31 august 2026, data la care, în mod normal, PNRR-urile ar trebui să se încheie, să dăm proiectelor eligibile, aprobate, care deja sunt în desfăşurare, o perioadă adiţională de 18 luni pentru a putea fi finalizate.
Această propunere a noastră a fost adoptată în comisiile de specialitate ale Parlamentului European – în Comisia pentru Bugete şi în Comisia pentru Afaceri Economice şi Monetare – şi va fi confirmată de plenul Parlamentului European în luna iunie. În acel moment, ea va deveni poziţie oficială a Parlamentului European, pentru a deveni literă de lege.
Avem nevoie de o iniţiativă legislativă a Comisiei Europene, pe care, după aceea, noi în Parlament, evident, o vom vota pozitiv. Deci lucrurile încă nu sunt încheiate. Este un pas important, dar nu este încă devenit literă de lege, ca atare mesajul, pentru moment, către toate autorităţile din România şi către toţi beneficiarii de fonduri din PNRR, este: acceleraţi implementarea PNRR.
Noi încercăm să obţinem prelungirea, am făcut un pas important, dar încă nu e devenită literă de lege şi, pentru a nu avea surprize neplăcute, dacă, poate, în cele din urmă prelungirea nu va fi posibilă, e foarte important ca acum accelerarea să fie implementată, să facem cât mai mult până în august 2026, termenul care, în momentul de faţă, este în vigoare.
Jurnalist: Aici avem probleme serioase, domnule Siegfried Mureşan, pentru că avem plăţi suspendate în tranşa 3 din PNRR, avem deja o tranşă 4 pe care trebuia să o depunem de mult şi din care riscăm să nu primim toţi banii pe care îi aşteptam. România a absorbit până acum doar 31% din banii destinaţi prin PNRR. Credeţi că o eventuală prelungire va ajuta în vreun fel România să absoarbă mai mulţi bani? Pentru că nu e vorba numai de timp aici, e vorba şi de implementarea acelor măsuri?
Siegfried Mureşan: Aveţi dreptate. Cu certitudine, o prelungire ajută, cu certitudine vom face progrese, însă întrebarea este cât de mult ne ajută. Şi răspunsul la această întrebare depinde de calitatea viitorului guvern pe care îl vom avea. Trebuie să fim cinstiţi: guvernul anterior a fost prea lent la implementarea reformelor. S-a scuzat că e campanie electorală, că au diferite argumente.
Realitatea este că guvernul a fost prea lent la implementarea reformelor, pentru că a şi pierdut credibilitatea în relaţia cu Comisia Europeană, şi avem nevoie de un nou guvern care să aibă o abordare diferită în ceea ce priveşte reformele. Şi atunci sunt convins că şi discuţiile, negocierile cu Comisia Europeană vor merge mai bine. Acum, noi am absorbit aproximativ 30%, un pic peste 30% din fondurile care ni se cuvin din PNRR, din prefinanţare şi primele două tranşe. Şi o parte din cea de-a treia tranşă va fi plătită la începutul lunii iunie.
Cum stăm faţă de celelalte ţări europene? Răspunsul este: nici mai bine, nici mai rău. Suntem în media Uniunii Europene, avem cea de-a treia tranşă aprobată parţial. Este un singur stat care a primit şase tranşe până acum – Italia. Sunt trei state care au primit cinci tranşe – Grecia, Portugalia şi Spania. Câteva state care au patru tranşe, câteva care au trei, multe care au două şi unele care sunt în urma noastră. Noi suntem în media Uniunii Europene, nici mai bine, nici mai rău. Dar e clar că trebuie să accelerăm implementarea şi, mai ales, pe partea de reforme.
Căci noi, de când a apărut PNRR-ul, am vorbit despre cele 28 de miliarde care ne sunt alocate, dar am vorbit prea puţin despre reforme. Şi banii pentru investiţii aşa funcţionează - PNRR-ul - pot veni doar dacă implementăm reformele la care ne-am angajat.
Jurnalist: Şi probabil acest stadiu pus în context european este unul dintre argumentele pentru prelungirea PNRR-ului, dar semnalele din partea Comisiei, cum sunt, domnule Siegfried Mureşan, ar fi de acord Comisia cu această prelungire?
Siegfried Mureşan: Dacă Comisia va propune o prelungire, sunt convins că nu o va propune imediat, fiindcă Comisia, pe bună dreptate, spune: acceleraţi implementarea. Ca atare, nu există nicio garanţie că, în cele din urmă, Comisia Europeană va propune această prelungire.
Eu însă cred că este şi în interesul Comisiei Europene ca, în cele din urmă, să o facă. Comisia Europeană a propus mecanismul european de redresare şi rezilienţă, prin care sunt finanţate PNRR-urile tuturor statelor membre, şi este în interesul Comisiei Europene ca acest mecanism să se încheie cu succes.
Să fie construite cât mai multe spitale, cât mai multe şcoli, cât mai multe autostrăzi, să fie absorbite cât mai multe fonduri europene.
Dar Comisia Europeană este reticentă şi cred că vom avea o şansă mai mare de izbândă cu Comisia Europeană, să-i convingem să accepte această prelungire – de altfel, pentru toate statele membre.
Raportul nostru propune prelungirea pentru toate statele membre. Cred că vom avea o şansă mai mare dacă Comisia va vedea că statele membre ar folosi acest timp bine, deci dacă implementarea reformelor ar fi accelerată.
Pentru moment, Comisia Europeană spune: concentraţi-vă pe implementare. Şi este de înţeles acest lucru, dar eu cred că vom avea o dezbatere serioasă cu ei în următoarele luni pe posibilitatea de prelungire. Sper să ne impunem, sper să-i convingem!