Cea mai mare companie petrolieră a Chinei prinsă importând ţiţei iranian
alte articole
Decizia administraţiei preşedintelui american Donald Trump de a reimpune sancţiuni împotriva comerţului cu petrol iranian a dus la reducerea dramatică a exporturilor de ţiţei iranian - însă acest lucru nu i-a oprit pe unii dintre cei mai mari rivali economici ai SUA să accepte livrări de ţiţei iranian, potrivit câtorva investigaţii media. Atât China cât şi câteva ţări mediteraneene şi asiatice au continuat să importe ţiţei iranian, arată informaţiile furnizate de câteva servicii de monitorizare a petrolierelor, date studiate de publicaţia americană The New York Times (NYT) şi alte organizaţii media.
Potrivit NYT, în aprilie 2018, înainte ca Trump să scoată SUA din acordul nuclear iranian, Teheranul exporta 2,5 milioane de barili de petrol pe zi. Un an mai târziu, cifra a fost de un milion. Iar în luna iunie, după expirarea scutirilor acordate de SUA unor state cu privire la importul de petrol iranian, navele din porturile Iranului au încărcat aproximativ 500.000 de barili pe zi, potrivit lui Reid I'Anson, economist specializat pe probleme energetice la Kpler, o companie care monitorizează mărfurile transportate pe cale maritimă.
Bineînţeles, acest lucru nu a scăpat atenţiei administraţiei Trump, care, potrivit Financial Times, a monitorizat mişcările petrolierelor ce au legătură cu cea mai mare companie petrolieră de stat din China pe fondul unor indicii că acele nave ar importa ţiţei iranian.
China National Petroleum Corp (CNPC), prin filiala sa Bank of Kunlun, a folosit în ultimele luni o flotă de petroliere pentru a transporta petrol din Iran în China, potrivit Yahoo! Finance.
Recent, Departamentul Trezoreriei americane a sancţionat compania energetică chineză de stat Zhuhai Zhenrong Co Ltd pentru cumpărarea de petrol din Iran. Decizia a urmărit să trimită un mesaj celorlalte companii chineze şi, de fapt, tuturor celor care cumpără petrol iranian şi care speră să facă afaceri cu SUA.
"Orice entitate care se gândeşte să evite restricţiile noastre, în special cele legate de petrochimia iraniană, ar trebui să trateze cu seriozitate acest mesaj", a susţinut un oficial. "Recent am sancţionat Zhuhai Zhenrong... pentru că s-a implicat în mod conştient într-o tranzacţie de cumpărare sau achiziţionare de ţiţei din Iran. Această acţiune subliniază angajamentul nostru pentru aplicarea [sancţiunilor]".
Vizarea CNPC va marca o evoluţie în special serioasă a situaţiei într-un moment în care tensiunile dintre SUA şi China se apropie de un punct critic. Datele şi imaginile de satelit sugerează că petrolierele asociate cu Bank of Kunlun folosesc tactici precum închiderea dispozitivelor de monitorizare sau schimbarea numelui navei.
Tensiunile dintre cele două superputeri se vor amplifica cu atât mai mult dacă luăm în considerare statutul CNPC. Ramura sa listată la bursă, PetroChina, are operaţiuni în SUA şi acţiuni secundare la bursa din New York, pe lângă parteneriatele pe care le are cu companii energetice internaţionale precum Ineos.
Bank of Kunlun a declarat că "nu este implicată în afaceri cu importuri de ţiţei" şi a negat că ar fi încălcat legi sau regulamente. Însă persoane din Washington familiare cu activităţile băncii au afirmat că aceasta este considerată de SUA ca un "actor ostil". Bank of Kunlun a fost întotdeauna mielul de sacrificiu pentru CNPC şi, în sens mai larg, pentru guvernul [comunist] chinez", a declarat un fost înalt oficial al sectorului american de informaţii. "Este o bancă pe care guvernul chinez o recunoaşte ca fiind dispensabilă într-un anumit sens".
De asemenea, luarea de măsuri împotriva Bank of Kunlun va atrage anumite riscuri care ar putea stânjeni agenda Statelor Unite, în special în ceea ce priveşte Coreea de Nord.
"China nu face nicio favoare Statelor Unite", a declarat Dennis Wilder, un fost oficial de top al CIA şi al Casei Albe. "Acesta este preţul pe care îl plăteşti din punct de vedere strategic. Pe de o parte, nu poţi spune Chinei să fie pe aceeaşi linie cu tine în privinţa Iranului şi Coreei de Nord şi, în acelaşi timp, să decizi că vei bloca sau distruge unele dintre corporaţiile ei".
Totuşi, după ce, luni, Departamentul Trezoreriei SUA a etichetat China manipulator valutar în urma deprecierii yuanului sub pragul de 7 unităţi pentru un dolar, se pare că Washingtonul a decis să adopte o abordare mai dură. Unii se pot întreba dacă administraţia Trump va aplica sancţiuni împotriva CNPC şi a restului industriei energetice chineze.
Până la urmă, Beijingul a spus clar că nu are nicio problemă în a fi cea mai importantă vestă de salvare a Teheranului în timpul unei perioade extrem de dificile pentru economia iraniană.