Criza lui Merkel: Germania alunecă în colaps economic pe măsura amplificării războiului comercial sino-american

Cancelarul german Angela Merkel (Sean Gallup/Getty Images)
Andrei Popescu
07.08.2019

Ca urmare a faptului că Germania se află în mijlocul unei crize economice din cauza războiului comercial dintre SUA şi China, un economist de top din Berlin a solicitat ca Angela Merkel să dea undă verde unui program rapid de reinvestiţii pentru a salva naţiunea, potrivit Express.co.uk.

Sebastian Dullien de la Institutul de Macroeconomie şi Cercetare a Ciclurilor de Afaceri a acuzat-o pe Angela Merkel că îşi bagă capul în nisip când vine vorba de impactul războiului tarifar dintre SUA şi China, insistând că acesta are deja un efect negativ asupra Germaniei. Când a fost întrebat despre situaţia economică actuală a Germaniei – cel mai mare furnizor financiar al UE – el a susţinut: “Economia germană atârnă în prezent de un fir de aţă”. Făcând referire la disputa dintre liderul comunist chinez Xi Jinping şi preşedintele american Donald Trump, el a adăugat că “ciclul industrial s-a prăbuşit deja – acest lucru fiind cauzat în principal de cererea minimă la exporturi – dar, în acelaşi timp, economia internă continuă să funcţioneze”.

Dullien a adăugat: “Disputele comerciale globale au lovit deja Germania în prezent. Deşi încă nu există niciun fel de tarife punitive semnificative asupra produselor germane, războiul comercial dintre SUA şi China afectează şi industria germană.

“Motivul acestei situaţii este faptul că o mulţime de companii industriale din China şi mulţi furnizori asiatici folosesc utilaje şi echipamente germane.

“Pentru ei, războiul comercial este o mare povară şi, în al doilea rând, ei nu sunt siguri dacă vor mai putea produce: şi-au amânat comenzile sau le-au anulat.

“Acesta este unul dintre motivele pentru care, de exemplu, sectorul ingineriei germane privind utilajele şi centralele nu funcţionează bine în Germania”.

Dullien nu a putut răspunde întrebării dacă preşedintele Trump va obţine rezultatul comercial echilibrat pe care îl urmăreşte în disputa cu China.

“Există unele cercetări referitoare la impactul tarifelor asupra echilibrelor comerciale, însă ele nu sunt aplicabile, din punctul meu de vedere, acestui caz special. Evident, Donald Trump reuşeşte să provoace pagube Chinei. Şi cred că unul dintre obiectivele sale este de fapt acela de a afecta China, deoarece nu trebuie să uităm că nu este vorba doar de economie, ci şi de geopolitică”, a mai susţinut Dullien.

“China a început o cursă de a ajunge din urmă, China ar dori să devină unul dintre cele mai importante şi puternice state din lume şi doreşte de asemenea să fie lider tehnologic în unele industrii – iar SUA doreşte să împiedice acest lucru. şi poate politica vamală a lui Donald Trump ar putea reuşi în acest aspect”, a concluzionat Dullien.

De asemenea, după deprecierea de luni a yuanului sub pragul de 7 unităţi pentru un dolar, Departamentul Trezoreriei SUA a etichetat China drept manipulator valutar, o măsură istorică pe care nicio o administraţie americană nu a mai luat-o de la fostul preşedinte Bill Clinton, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Deprecierea a avut loc după ce, în urmă cu câteva zile, Trump a anunţat că SUA va impune tarife de 10% la unele importuri chineze în valoare de 300 miliarde de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor