SUA cere Japoniei să se alăture misiunii maritime din Golful Persic

Secretarul american al apărării Mark Esper (Chip Somodevilla/Getty Images)
Andrei Popescu
07.08.2019

Secretarul american al Apărării, Mark Esper, a cerut Japoniei să se alăture unei operaţiuni de securitate maritimă condusă de SUA în Golful Persic, potrivit Deutsche Welle.

"Toate ţările care sunt interesate de libertatea de navigaţie şi a comerţului trebuie să ia în considerare cu adevărat o implicare în acest tip de monitorizare a strâmtorii", a declarat Esper, miercuri, în Tokyo, în cadrul primei sale călătorii oficiale în străinătate.

După discuţii bilaterale, ministrul japonez al Apărării, Takeshi Iwaya, a afirmat că va lua în considerare modul în care ar putea contribui ţara sa la protejarea navelor în strâmtoarea strategică Ormuz. El a precizat însă că Japonia va trebui să ţină seama de relaţiile cu actorii regionali, inclusiv Iranul.

Începând cu luna mai, câteva petroliere au fost atacate în Strâmtoarea Ormuz, una dintre cele mai utilizare canale maritime din lume.

Casa Albă a acuzat forţele iraniene de sabotarea petrolierelor în Ormuz. Ca răspuns, SUA a creat o operaţiune multinaţională pentru a garanta libertatea de navigaţie în zonă. Marea Britanie s-a alăturat în urmă cu câteva zile misiunii, după ce un petrolier sub pavilion britanic a fost capturat luna trecută de Gărzile Revoluţionare ale Iranului. Teheranul a capturat nava după ce Marina Regală britanică a confiscat la rândul ei, la începutul lunii iulie, un petrolier iranian în largul Gibraltarului.

Însă alţi aliaţi ai SUA au respins apelurile Washingtonului de a participa la operaţiuni. Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a afirmat că Berlinul nu va participa la o misiune condusă de SUA din cauza strategiilor diferite în ceea ce priveşte Iranul.

În schimb, Maas a susţinut că guvernul german urmăreşte desfăşurarea unei misiuni de observare condusă de UE în Golful Persic cu scopul de a garanta interesele de securitate în regiune. "Cu siguranţă va fi nevoie de ceva timp pentru a convinge UE în legătură cu acest lucru", a declarat Maas în cadrul unei vizite în Polonia.

Tensiunile dintre SUA şi Iran s-au intensificat anul trecut după ce preşedintele american Donald Trump s-a retras din acordul nuclear încheiat în 2015 între Teheran şi marile puteri şi după ce a impus alte sancţiuni dure împotriva sectoarelor petrolier şi financiar ale Iranului.

Ca răspuns la sancţiunile americanilor, Teheranul a luat măsuri pentru a depăşi două limite impuse de acordul nuclear JCPOA: una în ceea ce priveşte cantitatea de uraniu pe care o poate stoca şi una vizând gradul de puritate la care îşi poate îmbogăţi uraniul, crescând acest grad de la 3,67% la 4,5%. De asemenea, Iranul a ameninţat că intenţionează să crească gradul de puritate la 20%. Măsurile iranienilor au declanşat noi ameninţări din partea SUA privind aplicarea de noi sancţiuni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor