Ce uită Marea Britanie: România prosperă (The Economist)
alte articole
Un aspect lipseşte aproape cu desăvârşire din acoperirea de către media a iminentei ridicări a restricţiilor privind accesul pe piaţa muncii din UE, şi anume faptul că economia României este într-o fază de accelerare, scrie The Economist.
Tabloidele britanice avertizează aproape zilnic că, de la 1 ianuarie, Marea Britanie va fi invadată de imigranţi români şi bulgari, cuprinse parcă de o panică paroxistică pe măsură ce se apropie expirarea restricţiilor temporare impuse celor două state membre ale Uniunii Europene, se arată în articolul publicat la secţiunea de bloguri Blighty Britain. Dar vor veni mult mai puţini români şi bulgari decât susţine presa, notează The Economist.
România este mai bogată, mai dinamică şi mai sofisticată decât sugerează articole cum a fost cel publicat recent de Daily Mail, care a trimis în această ţară un reporter ce a stat de vorbă cu câţiva români şi a publicat un material intitulat 'În ianuarie, nu va mai rămâne decât capra'. Situaţia deficitului său bugetar este mult mai bună decât a Marii Britanii, guvernul lucrează intens la liberalizarea economiei şi la deschiderea de noi sectoare competiţiei şi investiţiilor, creşterea economică este de 4,1%, salariile cresc rapid, iar în Bucureşti PIB-ul pe cap de locuitor este peste media din UE, raportat la preţuri. Aceste aspecte constituie un antidot important pentru panica britanică, argumentează autorul articolului.
Toate acestea arată că presa exagerează factorii care îi încurajează pe români să vină în Marea Britanie, dar, şi mai important, că beneficiile calităţii României de membru al UE sunt reciproce - indivizii şi companiile din Marea Britanie pot avea de câştigat deplasându-se în direcţie opusă 'valului' de imigranţi aşteptat de la 1 ianuarie, adaugă The Economist.
Mai mult, pe lângă faptul că imigranţii din Marea Britanie muncesc din greu şi susţin economia britanică, iar companiile britanice pot avea de câştigat de pe urma boom-ului economic al României, românii din Marea Britanie creează cu ţara lor legături care întăresc aceste două trenduri pozitive: nu sunt mulţi britanici care vorbesc româneşte şi înţeleg cum merg treburile în România, ceea ce poate obstrucţiona apropierea celor două economii. Dar românii din Londra, Manchester, Birmingham şi alte oraşe britanice pot deschide noi canale de comunicare şi comerţ, iar pentru Marea Britanie, care speră într-o creştere cu 60% a exporturilor sale către România până în 2017, acest lucru este extrem de binevenit. Politicienii britanici care se declară preocupaţi de intensificarea imigraţiei, dar susţin totodată ca ţara lor să ia parte la 'cursa globală' ar trebui să ţină cont de aceasta, conchide The Economist.