Socialiştii vor referendum pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală

(BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)

Preşedintele Partidului Socialist Moldovenesc Igor Dodon a declarat, luni, că grupul socialist din Parlamentul de la Chişinău va cere convocarea unui referendum in ce priveşte aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală şi denunţarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, relatează Mediafax.

Potrivit rezultatelor publicate după numărarea a 97,15% din buletine de vot, procentele voturilor arată în felul următor: PSRM - 20.83%, PLDM - 19.86%, PCRM - 17.83%, PD -15.95%, PL - 9.45%. În acest context, formaţiunile de dreapta (PLDM, PD şi PL) însumează peste 45% din totalul voturilor în timp ce partidele de stânga (PCRM şi PSRM) au acumulat peste 37% din voturi.

De vreme ce partidele de stânga au pierdut alegerile în faţa coaliţiei de dreapta, anunţul lui Igor Dodon devine cel puţin irelevant. De asemenea, preşedintele Partidului Liberal Democrat Moldovenesc, Vlad Filat, a anunţat că va începe discuţiile pentru formarea unei coaliţii de guvernare cu PL şi PD, adăugând că integrarea europeană a Republicii Moldova nu este negociabilă.

Parlamentul de la Chişinău şi Parlamentul European au ratificat, pe parcursul acestui an, Acordul de Asociere, considerat o recunoaştere clară a succesului înregistrat în procesul de reformare politică şi economică a Republicii Moldova.

Rezultatele parţiale mai arată că partidele proeuropene vor avea 56 de mandate, un număr suficient pentru a forma Guvernul, în timp ce formaţiunile proruse, PSRM şi PCRM, au cumulat doar 45 de mandate.