Ce sume de bani deloc neglijabile au strâns partidele politice care nu sunt în lumina reflectoarelor

Dan Voiculescu
Dan Voiculescu (Florin Chirila/Epoch Times)

Pe lângă indemnizaţia de partid primită de la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), formaţiunile politice pot beneficia şi de alte surse de finanţare, care sunt cu atât mai valoroase pentru cele care nu au reuşit să atingă pragurile pentru subvenţia de la AEP, relatează Ziare.com.

Potrivit sursei citate, pe lângă indemnizaţia de la AEP, partidele mai sunt finanţate cu sume importante din cotizaţii de la membrii de partid sau donaţii de la simpatizanţi. Acestea sunt cu atât mai valoroase pentru partidele mici care nu beneficiază de banii de la AEP, mai ales în contextul celor patru rânduri de alegeri care urmează să aibă loc în 2024.

Partidele sunt obligate prin lege să raporteze anual veniturile din cotizaţii, donaţii şi alte împrumuturi până la finalul lunii aprilie, urmând apoi ca bilanţul să fie publicat în Monitorul Oficial.

De exemplu, continuă site-ul citat, AUR se bucură de un număr mare de donatori comparat cu alte partide, arată o analiză realizată de EFOR. Dacă liberalii au primit în 2022 peste 1,78 de milioane de lei din donaţii de la 409 de persoane fizice şi 7 persoane juridice, AUR a fost finanţat de aproape patru ori mai mulţi oameni - 1740 de persoane. Cu toate astea, valoarea din donaţii primită de AUR în 2022 a fost de 890.000 de lei.

Totodată, conform Ziare.com, pe lângă partidele parlamentare au existat şi alte formaţiuni care au primit donaţii substanţiale. De exemplu, Partidul Umanist Social Liberal (PUSL), fondat de către ”părintele” Antena 3 Dan Voiculescu, a primit peste 1,2 milioane de lei din donaţii. Banii au venit preponderent din surse apropiate lui Dan Voiculescu. Cea mai mare donaţie a venit de la Vasile Laurenţiu Andrei, administratorul Antena 3 SA, care a dăruit partidului 437.800 de lei. Apoi, urmează o donaţie de la Liana Voiculescu, soţia lui Dan Voiculescu, în valoare de 377.600 de lei, dar şi de la Corina-Mirela Voiculescu, fiica acestuia, care a trimis către PUSL 122.00 de lei.

O donaţie de 194.000 de lei a mai venit de la Ilcaş Simona, în timp ce Ionaşcu Dumitru Daniel, avocat şi preşedinte executiv al partidului, a donat 45.000 de lei. Partidul a mai primit 28.000 de lei de la Dynamic Business Analysis & Consulting - SRL, firmă al cărei unic asociat este Dana Voiculescu, fiica lui Dan Voiculescu, mai menţionează site-ul citat.

Conform Ziare.com, o altă formaţiune necunoscută care a primit donaţii uriaşe este Partidul Alternativa Dreaptă (PAD), care a strâns peste 88.000 de lei, doar de la două persoane: Ioan-Eugen Olariu, respectiv Marius Danciu, ambii donând aproximativ 44.000 de lei.

Articolul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne