Ce spune Preda despre retragerea-surpriză a sprijinului USR pentru Elena Lasconi în plină campanie

Politologul Cristian Preda a analizat, într-o emisiune B1 TV, care sunt mizele scandalului declanşat de USR în plină campanie electorală pentru prezidenţiale - respectiv retragerea susţinerii pentru Elena Lasconi, în favoarea lui Nicuşor Dan.
"În fine, e o zi în care lansarea programului lui Crin Antonescu a fost evacuată de ceea ce se întâmplă la USR, ceea ce se întâmplă la AUR, deci e o lovitură, cred eu, destul de puternică pentru candidatul guvernului. Acum, sigur, că nu mai există, în trecut, din ’90 încoace, un partid care, în timpul campaniei, să-l abandoneze pe candidatul pe care l-a desemnat. Au existat apropieri. Doamna Dăncilă, de pildă, a pierdut chiar scaunul de prim-ministru în timp ce era în plină campanie prezidenţială. N-a pierdut şefia partidului decât după aceea, dar răsturnarea ei s-a făcut şi cu sprijin pesedist. La fel acum, când Victor Ponta a intrat în campania prezidenţială, el a fost exclus din PSD. Nu era şeful partidului, n-a respectat decizia pe care a luat-o partidul ca să-l susţină pe Antonescu, dar, în fine, sunt gesturi vecine", a declarat Cristian Preda.
Profesorul de ştiinţe politice a remarcat că ceea ce a făcut USR în plină campanie este unic şi chestiunea importantă este legată de un aspect financiar care este important.
"Adică legea noastră electorală prevede că, dacă face un candidat 3%, atunci se restituie cheltuielile făcute în campanie. Şi vedeţi că-s cheltuieli mari în campanie. M-am uitat pe tarife: până şi canalele astea care difuzează folclor, muzică populară, cer bani pentru 30 de secunde, nici n-ai putut să spui 'bună seara, stimate doamne şi stimaţi domni' că te-au taxat. Ei, dacă USR-ul i-a retras sprijinul – că nu a eliminat-o din cursă, că înţeleg că va continua –, a făcut-o cu gândul că nu e sigur partidul că ea ar trece de acest prag şi, în acest fel, s-ar irosi bani care, spre deosebire de celelalte partide, PNL şi PSD, care sunt mult mai bogate, contau foarte mult. Deci e un aspect financiar, în opinia mea, foarte important", a susţinut Cristian Preda.
Pe lângă acest lucru, politologul a subliniat că, în sondaje, aparent, distanţa între Nicuşor Dan şi Elena Lasconi este irecuperabilă.
"Şi atunci, un bazin electoral care e undeva în jur de 20%, în diverse sondaje a părut să crească: ceea ce a făcut Lasconi, în cei 19% pe care i-a luat ea la prezidenţiale, părea să fie puţin expandat cu ce strângea Nicuşor Dan şi cu ce strânge Elena Lasconi. Acum, în ultimul timp, ce se vede este o diminuare a acestui scor total al celor doi. Şi de aici, probabil, grija USR-iştilor de a nu rămâne ca la alegerile europene sau ca la alegerile legislative, cu un scor sub 10%. Văzând reacţiile şi de la partide şi de la comentatori, îmi dau seama că USR a procedat foarte bine", a menţionat Cristian Preda.
Decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti a comparat situaţia de acum cu ceea ce s-a întâmplat cu Alianţa DA în 2004.
"A procedat la fel de bine cum a procedat în 2004 Alianţa DA, atunci când a descoperit că Stolojan nu avea nicio şansă să câştige în faţa lui Adrian Năstase şi a încercat cu Traian Băsescu – şi a reuşit. Dacă atunci membrii PNL şi PD nu credeau în ce spuneau sondajele, preşedinte al României în 2004 ar fi fost Adrian Năstase. Traian Băsescu a jucat acea carte într-un moment foarte delicat şi, tot aşa, i-au sărit toţi în cap", a punctat Cristian Preda.