Ce spune Preda despre retragerea-surpriză a sprijinului USR pentru Elena Lasconi în plină campanie

Cristian Preda (Mihut Savu / Epoch Times Romania)
Ana Ion
11.04.2025

Politologul Cristian Preda a analizat, într-o emisiune B1 TV, care sunt mizele scandalului declanşat de USR în plină campanie electorală pentru prezidenţiale - respectiv retragerea susţinerii pentru Elena Lasconi, în favoarea lui Nicuşor Dan.

"În fine, e o zi în care lansarea programului lui Crin Antonescu a fost evacuată de ceea ce se întâmplă la USR, ceea ce se întâmplă la AUR, deci e o lovitură, cred eu, destul de puternică pentru candidatul guvernului. Acum, sigur, că nu mai există, în trecut, din ’90 încoace, un partid care, în timpul campaniei, să-l abandoneze pe candidatul pe care l-a desemnat. Au existat apropieri. Doamna Dăncilă, de pildă, a pierdut chiar scaunul de prim-ministru în timp ce era în plină campanie prezidenţială. N-a pierdut şefia partidului decât după aceea, dar răsturnarea ei s-a făcut şi cu sprijin pesedist. La fel acum, când Victor Ponta a intrat în campania prezidenţială, el a fost exclus din PSD. Nu era şeful partidului, n-a respectat decizia pe care a luat-o partidul ca să-l susţină pe Antonescu, dar, în fine, sunt gesturi vecine", a declarat Cristian Preda.

Profesorul de ştiinţe politice a remarcat că ceea ce a făcut USR în plină campanie este unic şi chestiunea importantă este legată de un aspect financiar care este important.

"Adică legea noastră electorală prevede că, dacă face un candidat 3%, atunci se restituie cheltuielile făcute în campanie. Şi vedeţi că-s cheltuieli mari în campanie. M-am uitat pe tarife: până şi canalele astea care difuzează folclor, muzică populară, cer bani pentru 30 de secunde, nici n-ai putut să spui 'bună seara, stimate doamne şi stimaţi domni' că te-au taxat. Ei, dacă USR-ul i-a retras sprijinul – că nu a eliminat-o din cursă, că înţeleg că va continua –, a făcut-o cu gândul că nu e sigur partidul că ea ar trece de acest prag şi, în acest fel, s-ar irosi bani care, spre deosebire de celelalte partide, PNL şi PSD, care sunt mult mai bogate, contau foarte mult. Deci e un aspect financiar, în opinia mea, foarte important", a susţinut Cristian Preda.

Pe lângă acest lucru, politologul a subliniat că, în sondaje, aparent, distanţa între Nicuşor Dan şi Elena Lasconi este irecuperabilă.

"Şi atunci, un bazin electoral care e undeva în jur de 20%, în diverse sondaje a părut să crească: ceea ce a făcut Lasconi, în cei 19% pe care i-a luat ea la prezidenţiale, părea să fie puţin expandat cu ce strângea Nicuşor Dan şi cu ce strânge Elena Lasconi. Acum, în ultimul timp, ce se vede este o diminuare a acestui scor total al celor doi. Şi de aici, probabil, grija USR-iştilor de a nu rămâne ca la alegerile europene sau ca la alegerile legislative, cu un scor sub 10%. Văzând reacţiile şi de la partide şi de la comentatori, îmi dau seama că USR a procedat foarte bine", a menţionat Cristian Preda.

Decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti a comparat situaţia de acum cu ceea ce s-a întâmplat cu Alianţa DA în 2004.

"A procedat la fel de bine cum a procedat în 2004 Alianţa DA, atunci când a descoperit că Stolojan nu avea nicio şansă să câştige în faţa lui Adrian Năstase şi a încercat cu Traian Băsescu – şi a reuşit. Dacă atunci membrii PNL şi PD nu credeau în ce spuneau sondajele, preşedinte al României în 2004 ar fi fost Adrian Năstase. Traian Băsescu a jucat acea carte într-un moment foarte delicat şi, tot aşa, i-au sărit toţi în cap", a punctat Cristian Preda.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor