Două semne care avertizează asupra riscului unui infarct cerebral şi cinci sfaturi pentru a-l preveni

Creier
Creier (Vasiliy Yakobchuk /Photos.com)

Infarctul cerebral, numit şi accident vascular cerebral ischemic, este necroza unei părţi a creierului cauzată de întreruperea alimentării cu sânge şi de restricţionarea aportului de oxigen. Fără o aprovizionare suficientă cu sânge, celulele creierului vor muri din cauza lipsei de oxigen şi de nutrienţi esenţiali.

Infarctul cerebral este cel mai frecvent tip de boală cerebrovasculară, reprezentând între 70 şi 80 la sută din afecţiunile vasculare cerebrale şi are o rată de mortalitate de 10 la sută, o rată de invaliditate mai mare de 50 la sută şi o rată de recurenţă mai mare de 40 la sută.

Rata de incidenţă a infarctului cerebral în rândul persoanelor tinere din SUA este în creştere. Potrivit cercetărilor, rata medie anuală de incidenţă a tuturor cazurilor de accidente vasculare cerebrale la persoane sub vârsta de 55 de ani a fost de 113,8 la 100.000 de persoane, în timp ce pentru infarctul cerebral rata a fost de 73,1 la 100.000 de persoane. Peste 10 la sută dintre pacienţii cu infarct cerebral au avut vârsta de 55 de ani sau mai puţin.

Pentru a preveni infarctul cerebral, oamenii trebuie să fie informaţi şi să înţeleagă semnele de avertizare care prevestesc apariţia acestuia.

Dr. Li Xiuzhen, specialist în boli cardiovasculare, a sugerat ca persoanele de peste 40 de ani să fie atente la anumite simptome. Cu cât se intervine mai devreme, cu atât tratamentele sunt mai eficiente. Dr. Li împărtăşeşte următoarele semne şi sfaturi:

Două semne care anunţă un posibil infarct cerebral

1. Acumularea de plăci de aterom în artere - cunoscută sub numele de ateroscleroză. Simptome precum ameţeli, tinitus, presiune toracică şi dificultăţi de respiraţie pot apărea în stadiile incipiente ale aterosclerozei. Screeningul pentru ateroscleroză ar trebui făcut imediat ce apar aceste simptome.

2. Rigiditatea limbii: Simptomele includ bâlbâială şi vorbire disfluentă din cauza aportului insuficient de sânge la nivelul creierului. Alte simptome includ sufocarea uşoară în timpul mesei, dificultăţi la înghiţire şi salivare.

Cinci sfaturi pentru prevenirea infarctului cerebral:

1. Evitaţi să săriţi imediat din pat dimineaţa. Deoarece circulaţia sângelui încetineşte în timpul somnului, un timp de încălzire pentru a activa sângele în tot corpul poate fi de ajutor.

2. Beţi un pahar de apă caldă după ce vă treziţi. Apa din organism este eliminată prin respiraţie, transpiraţie şi urinare după ce vă odihniţi noaptea. Un pahar de apă caldă va ameliora uscăciunea gurii şi a nasului, precum şi setea, după ce vă treziţi dimineaţa şi poate dilua sângele pentru a stimula circulaţia sanguină.

- Deoarece stomacul este gol, apa poate intra rapid în intestin pentru a hidrata intestinele şi a relaxa musculatura intestinală.

- Apa poate lărgi vasele de sânge pentru a diminua formarea cheagurilor de sânge şi pentru a reduce riscul de infarct miocardic şi infarct cerebral.

- Consumaţi 200 ml de apă potabilă simplă - nu alte băuturi, precum cafea sau ceai.

- Spre deosebire de transpiraţia care se produce în timpul activităţilor sportive, în timpul nopţii organismul pierde în principal apă şi nu sare, aşa că nu este nevoie să beţi soluţie salină uşoară.

- Din perspectiva medicinei tradiţionale chineze (MTC), dimineaţa este momentul în care qi-ul Yang (energia vitală) se ridică în organism. Încălziţi apa până la aproximativ 40 de grade Celsius. Apa rece poate afecta qi-ul Yang al stomacului şi slăbeşte splina şi stomacul, în timp ce apa fierbinte distruge mucoasa esofagului.

Medicina tradiţională chineză consideră că qi este o substanţă rafinată, foarte energică şi foarte activă în organism. Este substanţa fundamentală care susţine activităţile vitale. Diferitele funcţii fiziologice din activităţile organismului sunt realizate atunci când qi-ul se menţine în mişcare. "Ridicarea" qi-ului se referă la mişcarea qi-ului de jos în sus.

3. Scaun la prima oră a dimineţii. Asiguraţi-vă că vă relaxaţi şi nu forţaţi prea tare în efortul de a avea scaun, deoarece poate creşte tensiunea arterială şi poate duce la infarct cerebral. Beţi un pahar de apă caldă înainte de a merge la baie.

4. Nu mâncaţi alimente iritante dimineaţa. Alimentele/băuturile iritante, cum ar fi alcoolul, chili şi piperul, stimulează papilele gustative, precum şi contracţia vaselor de sânge, cresc tensiunea arterială şi declanşează apariţia infarctului cerebral.

5. Evitaţi alimentele bogate în sare şi alimentele prăjite după vârsta de 40 de ani. Nivelurile ridicate de sodiu pot duce la stocarea ionilor de sodiu în organism, iar alimentele prăjite produc acizi graşi trans-nesaturaţi. Consumul regulat al acestor tipuri de alimente poate declanşa apariţia aterosclerozei, crescând riscul de infarct cerebral.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură