Ce schimbări ar putea aduce Codului Penal cazul uciderii interlopului Emi Pian

Cazul uciderii interlopului Emi Pian ar putea schimba Codul Penal în România, după ce unul dintre fraţii acestuia a cerut sesizarea CCR în legătură cu neconstituţionalitatea unor legi. Este vorba despre Vasile Duduianu, cunoscut drept Graţian Pian, condamnat de prima instanţă la 6 ani şi 10 luni de închisoare pentru tentativă de omor asupra agresorului fratelui său, relatează Fanatik.
La sfârşitul lunii ianuarie, Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea de sesizare a CCR cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 374 alin. 4 şi 375 alin. 2, Cod Procedură Penală. Articolele de lege incriminate ar îngrădi dreptul la apărare al inculpatului, garantat prin constituţie.
Potrivit sursei citate, în cazul morţii lui Emi Pian, fraţii interlopului au solicitat judecarea conform procedurii simplificate, care presupune recunoaşterea faptei de care sunt inculpaţi, în schimbul unei reduceri a pedepsei. Doar că instanţa de fond a respins cererea de judecare conform procedurii simplificate şi a dispus readministrarea probelor din cursul urmăririi penale, precum şi audierea de martori.
“Instanţa de apel a apreciat că nu se justifică reaudierea martorilor deoarece art. 375 alin. 2 C. proc. pen. nu permite decât administrarea probei cu înscrisuri. Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate vizează dispoziţiile art. 374 alin. (4) şi art. 375 alin. 2 din cuprinsul Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală şi, în cazul în care ar fi declarate neconstituţionale, s-ar putea discuta readministrarea probelor în faza de judecată a apelului”, se arată în dosarul consultat de publicaţia citată.
Avocaţii afirmă că Duduianu susţine că, în această situaţie, acesta ar putea fi condamnat chiar dacă există un dubiu cu privire la vinovăţia sa, lucru care contravine normelor constituţionale într-un stat democratic.
Pe cale de consecinţă, continuă site-ul citat, textele de lege indicate încalcă dispoziţiile articolului 1, alin. 5 din Constituţia României, care consacră principiul legalităţii care obligă legiuitorul ca normele juridice adoptate să fie precise, clare şi previzibile.
Reamintim că Emi Pian a murit pe 4 august 2020, după ce a fost atacat cu un cuţit şi i-a fost tăiată artera femurală. Crima s-a petrecut în cartierul Giuleşti, acolo unde interlopul a mers pentru a lua parte la o partidă ilegală de barbut.
Între el şi Richard Emanuel, membru al clanului Rinu din nordul Capitalei, a pornit un scandal de la faptul că amândoi intenţionau să împrumute cu bani acelaşi jucător. Conflictul s-a mutat afară, acolo interlopul a fost înjunghiat.
Emi Pian şi-a chemat în ajutor fraţii, care au venit însoţiţi de un alt interlop, Ionuţ Gheorghe Drăghici, şi l-au lovit pe Richard Emanuel cu o coadă de topor, un baston telescopic şi un cuţit. Procurorii au susţinut că intenţia acestora a fost de a-i curma viaţa ucigaşului fratelui lor, de unde şi acuzaţia de tentativă de omor.