Ce pregătim la micul dejun - cea mai importantă masă a zilei

Maria B. Caubin
31.12.2018

Micul dejun este cea mai importantă masă, deoarece îi oferă organismului tău nutrienţii de care are nevoie pe tot parcursul zilei. Prin urmare, dacă vrei să fii în formă maximă, să debordezi de energie întreaga zi, fă-ţi timp pentru a pregăti un mic dejun cald şi nutritiv. Cafea caldă, de exemplu, sau vafe calde cu unt de arahide încălzit sau chiar clătite direct de la tigaie.

Potrivit medicinii tradiţionale chineze (MTC), care crede în energia vieţii, aşa-numitul Qi, micul dejun cald este mult mai bun pentru organism decât alimentele reci, cum ar fi fructele, cerealele sau pâinea. MTC susţine că energia vitală a organismului (chi sau qi) circulă prin canale, numite meridiane, care au filiale legate de organele şi funcţiile corpului.

Un mic dejun cald sporeşte echilibrul organismului şi poate înfrumuseţa corpul

Asta înseamnă că organismul economiseşte energia pe care o poate utiliza mai bine în timpul zilei. De asemenea, are puterea de a preîntâmpina virozele sau problemele digestive. Potrivit medicinii tradiţionale chineze, organismul are un ceas interior după care funcţionează. Există anumite momente când organismul poate fi sprijinit pentru a funcţiona în condiţii optime. Splina şi stomacul, de exemplu, sunt cele mai active între orele 7:00 şi 11:00 dimineaţa.

Iată care sunt beneficiile unui mic dejun cald şi sănătos indicate de Michelle Hartmann în publicaţia Elle:

- Un mic dejun bogat în vitamine şi minerale îi oferă corpului energia de care are nevoie încă de la primele ore ale zilei.

- Întăreşte sistemul imunitar. În medicina tradiţională chineză, se spune că plămânii sunt în strânsă legătură cu splina. Aceasta coordonează transportul şi transformările apei, ale celorlalte fluide ale corpului, funcţia fiind îndeplinită cu ajutorul plămânilor, a rinichilor, a meridianului „trei focare” şi a vezicii urinare. Tot ceea ce întăreşte splina ar trebui să întărească automat plămânii. Astmul şi bronşita pot fi diminuate de înlocuirea micului dejun rece cu unul cald.

- Te poate ajuta să-ţi controlezi pofta de mâncare pe toată durata zilei. Mâncarea caldă dimineaţa ameliorează pofta de după-amiază de dulciuri şi mici gustări şi astfel poţi respecta principalele mese ale zilei. Trebuie însă să ai răbdare, organismul are nevoie de puţin timp pentru a se obişnui cu noua dietă.

- Îţi îmbunătăţeşte memoria şi capacitatea de concentrare, deoarece îţi stimulează metabolismul şi procesul de ardere a caloriilor.

- Te ajută să te ridici mai repede din pat dimineaţa. Dacă mănânci uşor seara şi dimineaţa, te vei ridica mai repede din pat. Organismul poate să-şi salveze energia de care are nevoie dimineaţa pentru a digera alimentele mai grele. Corpul tău poate arăta mai bine pe termen lung, iar trezirea va fi mai uşoară.

- Îmbunătăţeşte circulaţia sanguină. Chiar dacă afară e frig sau cald, îţi simţi mai tot timpul mâinile şi picioarele reci. Acesta este un semn că sângele ajunge mai greu la extremităţile corpului. Însă, din fericire, neplăcerea cu care te confrunţi poate fi ţinută sub control. Un mic dejun cald acţionează ca o sticlă cu apă fierbinte din interior. Picioarele şi mâinile reci nu vor mai fi o problemă.

Cinci idei pentru un mic dejun cald şi sănătos

Deşi importanţa micului dejun este cel mai probabil cunoscută de toată lumea, nu oricine are timp în fiecare dimineaţă să pregătească un mic dejun cald şi sănătos. Recomandările următoare sunt alese pe principiul "cald, rapid, nutritiv".

- Ovăz cu vanilie şi stafide: ovăz gătit la foc mic cu stafide brune, la care se adaugă seminţe şi extract de vanilie. Peste toate acestea se toarnă miere călduţă.

- Terci de ovăz cu nuci, seminţe şi fructe confiate, potrivit pentru "dimineţile friguroase".

- Omletă florentină: albuşuri de ouă cu sote de spanac, ceapă şi piper, brânză mozarella (sau orice brânză avem pe moment în casă) şi o felie de pâine integrală.

- Pizza-chiflă englezească: se taie pe jumătate o chiflă din făină integrală şi se pun părţile la prăjit. Acoperă fiecare jumătate cu sos de roşii, brânză mozarella (sau caşcaval) rasă şi un praf de piper. Se pun la cuptor şi se coc la foc mic până când brânza se topeşte.

- Clătite calde, pline de proteine: o banană mică zdrobită, 2 ouă sau 4 albuşuri de ou, o lingură de unt de arahide sau de migdale (sau unt de vacă), un praf de scorţişoară, o picătură de esenţă de vanilie sau de migdale, la alegere. Se ţine pe foc până se rumeneşte pe o parte (trei minute sau mai mult) şi se repetă procedura.

Vă dorim poftă bună şi o zi plină de energie!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor