Ce personalităţi sunt pe lista posibililor păgubiţi ai lui Sima, fostul director al Bursei din Sibiu

Mai multe personalităţi din lumea finanţelor şi nu numai din România se numără printre posibilii păgubiţi de fostul director al Bursei din Sibiu, Cristian Sima, care se pare că ar fi fugit cu banii investitorilor.
(NICOLAS ASFOURI / AFP / GettyImages)
Cristina Boiangiu
11.10.2012

UPDATE Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare l-a amendat pe Cristian Sima cu 10.000 de lei pentru că în luna septembrie, când era director general al Sibex şi preşedintele Consiliului de Administraţie, a limitat împreună cu alţi doi administratori drepturile de vot ale celor cinci SIF-uri şi ale SSIF Broker în Adunarea Generală a Acţionarilor bursei de la Sibiu.

Amendă a primit şi Paul Gabriel Miclăuş, fost vicepreşedinte al CA şi actual preşedinte al Consiliului, şi Alexandru Găitan, care a demisionat la 1 octombrie.

***

Mai multe personalităţi din lumea finanţelor şi nu numai din România se numără printre posibilii păgubiţi de fostul director al Bursei din Sibiu, Cristian Sima, care se pare că ar fi fugit cu banii investitorilor.

La câteva milioane de euro se ridică paguba care ar fi fost provocată investitorilor de Sima. Printre aceştia se numără Daniel Dăianu, omul de afaceri Puiu Popoviciu, Marie Roşe Mociorniţa şi cântăreţul Tudor Chirilă, informează Realitatea TV. Persoanele păgubite sunt aşteptate să depună plângeri la poliţie pentru înşelăciune şi furt. Pe lista celor rămaşi fără bani s-ar număra şi fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, designerii Irina Shrotter şi Flora Năstase, omul de afaceri Radu Dimofte şi vedeta Andreea Raicu, informează ziarul Bursa.

Cristian Sima, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al Bursei de la Sibiu, nu mai este de găsit de lunea trecută şi se pare că a fugit cu banii unor clienţi care tranzacţionau acţiuni pe pieţe externe printr-o firmă deţinută de el.

"Sunt stupefiat de dispariţia lui Sima. Am aflat din presă că Cristian Sima nu poate fi găsit şi că ar fi plecat cu banii clienţilor. Am crezut în buna credinţă a unor oameni dintre care unul a ajuns preşedintele Sibex. Am conturi deschise la cele două societăţi WBS România şi la WBS Holding pentru că mi s-a spus că doar aşa se putea tranzacţiona pe pieţele externe", a declarat Daniel Dăianu, pentru Ziarul Financiar.

Anchete în desfăşurare

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi Poliţia au început joi o anchetă pentru a stabili care este situaţia, în urma dispariţiei fostul şef al Sibex. CNVM a trimis reprezentanţi la sediul societăţii de brokeraj WBS România.

"CNVM a început astăzi, 11 octombrie 2012, o investigaţie la sediul societăţii de servicii de investiţii financiare (SSIF) WBS România, pentru a verifica modul de operare a societăţii în relaţia cu clienţii, precum şi integritatea conturilor acestora. În acest context, autoritatea pieţei de capital recomandă clienţilor societăţii de servicii de investiţii WBS România, care se consideră prejudiciaţi, să depună reclamaţii la sediul CNVM. Menţionăm, totodată, faptul că WBS Holding nu este o entitate aflată sub autoritatea CNVM, nefiind autorizată de aceasta să desfăşoare activităţi pe piaţa de capital din România", se arată într-un comunicat al CNVM.

Vor fi analizate eventualele legături dintre WBS Holding şi WBS România, pentru a proteja investitorii care desfăşoară operaţiuni intermediate de WBS România.

Cristian Sima a fost demis miercuri de la conducerea Sibex, iar funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie a fost preluată de Paul Gabriel Miclăuş, în timp ce poziţia de director general a fost preluată de Ovidiu Petru, director adjunct.

Nu au fost depuse plângeri

Poliţia Sibiu s-a autosesizat şi a început o anchetă în urma căreia se va stabili ce s-a întâmplat cu banii clienţilor. "În urma informaţiilor apărute în mass-media referitoare la fostul preşedinte al Bursei Sibiu, Inspectoratul Judeţean de Poliţie s-a autosesizat în acest caz, fiind începute verificări", a declarat Luciana Balteş, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Sibiu.

Până în prezent, nu au fost depuse sesizări sau plângeri legate de Cristian Sima şi nici măcar familia să nu a înregistrat la poliţie dispariţia acestuia.

Sima a transmis, la 1 octombrie, un email unui director de la bursa din Sibiu în care scria că i-au fost furate laptopul, telefonul, actele şi cardul bancar şi cerea blocarea acestora. Ulterior, el nu a mai putut fi contactat. În urma acestor evenimente, se pare că el ar fi dispărut din ţară cu banii clienţilor sau că i-ar fi pierdut şi a plecat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor