"Greva cetăţenească" propusă de "Uniţi Salvăm" dezbătută duminică în faţa Teatrului Naţional
alte articole
În jur de 50 de persoane s-au strâns duminică în faţa Teatrului Naţional din Bucureşti, mobilizaţi de pagina de Facebook "Uniţi Salvăm" unul dintre principalii organizatori ai protestelor anti-exploatări cu cianuri la Roşia Montană din septembrie 2013.
Opozanţii proiectului Roşia Montană au fost invitaţi, să ia parte astăzi, începând cu ora 17, cu cinci ore înainte ca secţiile de votare să se închidă, la o serie de dezbateri despre "greva cetăţenească", demersul de boicotare a alegerilor pentru Parlamentul European lansat în urmă cu câteva zile de "Uniţi salvăm".
"Uniţi Salvăm" le-a promis bucureştenilor, pe lângă discuţii despre implicarea cetăţenilor în societatea civilă, semnificaţia Grevei Cetăţeneşti, a Europei etc. şi o cabină de vot în care să-şi exprime "opţiunea şi recomandările pentru casta politică în faţa unei camere web care transmite live."
Strânşi în faţa Teatrului Naţional cei ce au răspuns apelului organizatorilor scandează "Uniţi salvăm toată România!"
Concomitent cu mitingul de boicot al alegerilor europarlamentare are loc şi o campanie de strângere de de ajutoare pentru victimele inundaţiilor din Serbia şi Bosnia.
Reamintim că recent, pagina de Facebook "Uniţi Salvăm" a lansat un controversat apel de boicot al alegerilor pentru Parlamentul European. Acuzând că sistemul politic actual este "măsluit, corupt şi meschin", "Uniţi Salvăm" sau, cel puţin persoanele din spatele paginii de Facebook ce a fost în toamna lui 2013 nucleul mobilizator al protestelor împotriva exploatării cu cianuri, i-a îndeamnă pe cei ce au militat civic împotriva otrăvirii munţilor Apuseni să boicoteze votul de astăzi, propunând, în schimb, dezbateri în Piaţa Universităţii pe tema schimbării sistemului electoral.
În contrapartidă, pe fundalul polemicilor iscate de apelul la boicotarea alegerilor lansat de "Uniţi Salvăm", Alburnus Maior, asociaţia care a iniţiat şi coordonează campania “Salvaţi Roşia Montană” şi-a îndemnat susţinătorii să îşi exercite dreptul democratic la vot.
Blocarea proiectului minier a fost posibilă doar prin implicarea activă şi susţinută a tuturor celor interesaţi de dezvoltarea durabilă a Roşiei Montane, a reamintit Alburnus Maior, iar numeroşii membri ai clasei politice actuale, care dezamăgesc constant şi sprijină în mod nelegitim compania minieră trebuie sancţionaţi în toate modurile posibile, inclusiv prin vot, după cum consideră fiecare alegător în parte.
Eveniment în curs de actualizare.