Ce face armata chineză cu datele genetice ale feţilor occidentali?
alte articole
Ar putea datele culese de la milioane de femei însărcinate să deschidă calea super-soldaţilor îmbunătăţiţi genetic? Potrivit unei anchete recente a Reuters, BGI Group, producătorii unui test prenatal popular, lucrează cu armata chineză exact în acest scop.
Grupul BGI furnizează un test numit Nifty („TrisomY fetal neinvaziv”), care este oferit în peste 50 de ţări şi este folosit pentru a căuta anomalii genetice, cum ar fi sindromul Down, la începutul unei sarcini.
Sursa citată mai informează că peste 8 milioane de femei au făcut aceste teste, iar BGI a folosit datele genetice pe care le-a colectat pentru a ajuta armata chineză să îmbunătăţească „calitatea populaţiei”.
Citiți și "Moartea este motorul care duce istoria înainte". Teorii fasciste ale Partidului Comunist Chinez
Potrivit Reuters, consilierii guvernului SUA au avertizat că accesul la această masivă bancă de date ar putea „propulsa China către o poziţie dominantă referitoare la produsele farmaceutice la nivel mondial şi, de asemenea, ar putea crea soldaţi îmbunătăţiţi genetic sau agenţi patogeni proiectaţi pentru a viza populaţia SUA sau aprovizionarea cu alimente”.
BGI a emis o declaraţie prin care respinge aceste afirmaţii.
Testele sunt o procedură privată pentru femei, o componentă a îngrijirii prenatale de rutină. Dar studiile arată că ele furnizează informaţii din ce în ce mai numeroase destinate cercetării.
Citiți și Noi dovezi despre folosirea biotehnologiei în armata chineză [Defense One]
Un studiu BGI, de exemplu, a folosit un supercomputer militar pentru a reanaliza datele NIFTY şi pentru a identifica prevalenţa viruşilor la femeile chineze, pentru a căuta indicatori ai bolilor mintale şi a identifica minorităţile tibetane şi uigure, pentru a găsi legături între genele şi caracteristicile lor.
Scara acumulării datelor prenatale de către BGI şi colaborarea sa cu armata chineză în cercetarea prenatală şi neonatală nu au fost raportate anterior. Compania a publicat cel puţin 20 de studii comune privind testele cu Armata Populară de Eliberare (PLA) începând cu 2010, testând şi îmbunătăţind testele sau analizând datele pe care le-au furnizat, a constatat ancheta Reuters.
Datele ADN colectate din testele prenatale ale femeilor din afara Chinei au fost, de asemenea, stocate în baza de date de gene finanţată de guvernul comunist, una dintre cele mai mari din lume, a confirmat compania. BGI, care, în 2014, a intrat sub controlul guvernului local din oraşul Shenzhen şi al celei mai mari firme de investiţii de stat a Partidului Comunist Chinez, conduce acea bancă de gene.
Reuters nu a găsit nicio dovadă că BGI ar fi încălcat acordurile sau reglementările privind confidenţialitatea pacienţilor. Cu toate acestea, politica de confidenţialitate de pe site-ul testului NIFTY spune că datele colectate pot fi partajate atunci când sunt „direct relevante pentru securitatea naţională sau securitatea apărării naţionale” chineze.
Beijingul a precizat, într-un regulament din 2019, că datele genetice pot fi o chestiune de securitate naţională şi din 2015 a restricţionat accesul cercetătorilor străini la datele genetice ale chinezilor. În schimb, Statele Unite şi Marea Britanie oferă cercetătorilor străini acces la date genetice, ca parte a transferului deschis de date.
BGI a declarat, într-un comunicat, că „nu i s-a cerut niciodată să furnizeze - şi nici să nu furnizeze - autorităţilor chineze date din testele sale NIFTY, din motive de securitate naţională sau de securitate a apărării naţionale”.
Alte companii care vând astfel de teste prenatale reutilizează, de asemenea, datele pentru cercetare. Dar niciuna nu operează la scara BGI, afirmă oamenii de ştiinţă şi bioeticienii, sau nu au legăturile pe care le are BGI cu un guvern totalitar de dimensiunea celui chinez sau cu o armată naţională.
Ştirile despre transmiterea datelor guvernului chinez de către BGI au apărut pe măsură ce se intensifica atenţia acordată de comunitatea internaţională utilizării, de către China, a tehnologiei civile pentru scopuri militare.
Descoperirile oferă o nouă perspectivă asupra modului în care BGI foloseşte o vastă putere de calcul pentru a descifra secretele genomice. Anterior, Reuters a dezvăluit modul în care compania şi-a extins rapid laboratoarele de secvenţiere a genelor la nivel global şi a câştigat un rol în sistemele de sănătate ale altor naţiuni, dar şi modul în care a lucrat cu armata Chinei în cercetări, de la testarea în masă a agenţilor patogeni respiratori până la studiul creierului.
Ancheta Reuters aduce, de asemenea, o nouă lumină asupra preocupărilor exprimate de un grup de experţi - Comisia Naţională de Securitate Naţională pentru Inteligenţă Artificială (NSCAI) din SUA, condusă de fostul director executiv Google, Eric Schmidt. Grupul a declarat, în martie, că Statele Unite ar trebui să recunoască paşii Chinei în direcţia dominaţiei globale în biotehnologie şi inteligenţă artificială şi să înţeleagă că este un nou tip de ameninţare la adresa securităţii naţionale americane - şi să stimuleze finanţarea propriilor cercetări pentru a contracara efortul Partidului Comunist Chinez.
BGI nu a răspuns întrebărilor adresate de Reuters referitoare la colaborarea sa militară sau la ameninţările la adresa securităţii naţionale pe care Statele Unite susţin că le generează prin cercetările sale.
„În niciun stadiu al procesului de testare sau cercetare, BGI nu are acces la date cu caracter personal identificabile sau capacitatea de a asocia aceste date cu înregistrările personale”, a declarat compania.
Consimţământul semnat este obţinut în avans, a spus BGI, iar protocoalele sale de confidenţialitate a datelor respectă standarde internaţionale stricte.
Compania BGI, cu sediul în Shenzhen, a atras atenţia publică la nivel mondial, anul trecut, după ce a vândut sau donat milioane de truse de testare COVID-19 şi laboratoare de secvenţiere a genelor în afara Chinei. Agenţiile de securitate americane au avertizat că acest lucru face parte dintr-un efort de colectare a unor cantităţi mari de material genetic străin. BGI a declarat anul acesta că a construit 80 de laboratoare COVID-19 în 30 de ţări, pe care intenţionează să le refacă pentru screening-ul sănătăţii reproducerii.
Compania susţine că testele sale COVID-19 nu colectează ADN-ul pacientului. Dar testele sale prenatale o fac.
BGI a declarat, pentru Reuters, că proiectul - cunoscut sub numele de „Chinese Millionome Database” - nu conţine date despre femei din afara Chinei continentale.
Cu toate acestea, înregistrările online examinate de Reuters arată că datele genetice de la cel puţin 500 de femei care au făcut testul NIFTY, inclusiv unele din afara Chinei, sunt stocate în China National GeneBank, administrată de regim.
BGI a cooperat cu cercetători ai armatei chineze pentru a studia genomul feţilor cel puţin din 2010, când a semnat un acord de cooperare cu Armata de Eliberare a Poporului. În august 2010, BGI a început să lucreze împreună cu o altă instituţie militară, Universitatea Medicală Militară nr. 3 din Chongqing. Liang Zhiqing, vicepreşedinte al Institutului de Obstetrică şi Ginecologie al Armatei, împreună cu cercetători din cadrul BGI au publicat studii comune care aveau la bază date de la femei care făcuseră testul la clinica prenatală a universităţii.