Ce evenimente vor avea loc de Ziua Naţională a României

Paradă militară cu prilejul Zilei Naţionale a României
Paradă militară cu prilejul Zilei Naţionale a României (Epoch Times România)

Ziua de 1 decembrie 2013 se anunţă a fi o zi cu fast în Capitală. Românii celebrează 95 de ani de la Marea Unire. Toată lumea este invitată să asiste la parada militară care se va desfăşura la Arcul de Triumf, să participe la „Ziua Porţilor Deschise” la Guvern şi la Palatul Parlamentului, să întâmpine familia regală la Gara de Nord şi să servească preparate culinare care vor fi oferite de primăriile de sector.

Aproximativ 2.000 de militari din cadrul Ministerului Apărării Naţionale (MapN), Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Serviciului Român de Informaţii (SRI) şi Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP) vor participa la parada militară organizată în Piaţa Arcului de Triumf din Bucureşti. Alături de soldaţii noştri vor lua parte 140 de militari din Franţa, Polonia, Turcia şi Statele Unite, parteneri ai României la NATO. De asemenea vor defila 200 de mijloace tehnice, iar 35 de aeronave vor survola zona. Costul paradei militare se apropie de un milion de euro.

"Cred că atunci când e vorba despre Ziua Naţională şi Marea Unire a românilor, chiar dacă parada este un pic mai deosebită, efortul financiar nu este prea mare. Am aprobat un program de măsuri în guvern ca sărbătoarea naţională la 95 de ani să fie onorată de instituţiile statului, mai ales de instituţiile de securitate naţională, aşa cum se cuvine şi e normal să fie aşa", a declarat ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşă, citat de Mediafax.

"Sunt trupe NATO, sunt militari din toate categoriile de forţe. Eu cred că atunci când e vorba de ziua naţională şi de marea unire a românilor, chiar dacă parada este puţin mai deosebită efortul financiar nu este prea mare", a declarat Mircea Dusa.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat că atunci când se va organiza la Cameră "Ziua Porţilor Deschise", se va desfăşura şi un foc de artificii. De asemenea, acesta a precizat că în acest an Camera va avea doi brazi, unul în interior şi unul în exterior.

Arcul de Triumf va putea fi vizitat gratuit de vineri până duminică, fiind şi gazda unor expoziţii interesante.

Principele Radu şi Principesa Margareta, alături de ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, vor face duminică o călătorie simbolică cu trenul regal, iar la finalul acesteia va fi inaugurat "Salonul Regal" din Gara de Nord.

Casa Regală a anunţat că după o scurtă ceremonie trenul regal va pleca duminică la ora 13.00 din Gara Sinaia, iar călătoria se va încheia la ora 15.45, când trenul va ajunge în Gara de Nord din Bucureşti. Principesa Margareta, principele Radu, principesa Elena, principele Nicolae şi Ramona Mănescu, vor participa la ceremonia de inaugurare a "Salonului Regal" de la Gara de Nord, restaurat în forma originală, din vremea regelui Carol I.

Amintim că recent premierul Victor Ponta l-a invitat pe Regele Mihai I să ia parte la parada de la Arcul de Triumf.

Nici mâncărurile tradiţionale româneşti nu vor lipsi de la eveniment. Primăria Sectorului 6 a anunţat că va oferi duminică, de la ora 10.30, 1.000 de porţii de fasole cu ciolan, la evenimentul organizat în parcarea din zona Pieţei Drumul Taberei, unde va cânta de altfel şi muzică populară. Primăria Sectorului 2 oferă 100.000 de sarmale şi ţuică fiartă la 20 de corturi ostăşeşti amenajate pentru eveniment.

Circulaţia este restricţionată în Capitală până duminică seara, dar Brigada Rutieră a Capitalei a pus la dispoziţie o hartă cu rutele ocolitoare disponibile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne