CE: Două magistrale de metrou din Bucureşti, construite cu fonduri structurale
alte articole
Prin Programul Operaţional Sectorial de Transport (POS-T) vor fi finanţate trei investiţii importante din România: magistralele de metrou M4 (Parc Bazilescu - Străuleşti) şi M5 (Drumul Taberei - Universitate) şi tronsonul de autostradă Sebeş-Turda. Comisia Europeană a dat marţi undă verde pentru alocarea finanţărilor necesare din fonduri structurale.
Valoarea totală a celor trei proiecte a fost estimată la peste două miliarde de euro, iar durata de implementare a fost stabilită până la sfârşitul anului 2015. Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a cerut săptămâna trecută includerea acestor trei proiecte în POS-T, iar în urmă cu o zi a obţinut un răspuns favorabil.
Deocamdată se lucrează la documentaţiile tehnico-economice pentru cele trei proiecte, iar până în septembrie vor fi transmise cererile de finanţare şi de rambursare a cheltuielilor.
Metroul, în subordinea unei autorităţi metropolitane
“Avem o discuţie foarte avansată cu domnul primar Oprescu şi cu cei din Ilfov, pentru că Autoritatea Metropolitană de Transport vrem să fie sub tutela Primăriei Municipiului Bucureşti, a Consiliului Judeţean Ilfov şi parţial şi a Ministerului Transporturilor. Această autoritate să se ocupe de tot transportul public de călători în Bucureşti şi în localităţile învecinate. Operarea metroului va fi în subordinea acestei autorităţi metropolitane, iar dezvoltarea metroului va rămâne în continuare la Ministerul Transporturilor", a declarat recent Fenechiu la Pro TV.
Relu Fenechiu a mai adăugat că se va lucra “la foc continuu” la Magistrala V de metrou, în cazul în care vor fi alocate fonduri europene,
Cu toate acestea, ministrul Transporturilor Fenechiu a precizat că Programul Operaţional Sectorial de Transport, gestionat de minister, are în momentul de faţă rata cea mai redusă de absorbţie, dar se angajează ca până la finele exerciţiului financiar, rata să fie cea mai ridicată dintre toate programele sectoriale.
Fondurile europene sunt necesare pentru extinderea metroului, având în vedere faptul că autorităţile române au avut probleme de finanţare. Timp de peste două luni, lucrările la Magistrala 5 de metrou Drumul Taberei - Universitate au fost oprite, după ce Guvernul a decis să nu aloce fonduri suficiente în bugetul pe 2013 pentru continuarea lor.
După ce prim-ministrul Victor Ponta şi ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, au negat în primă instanţă pericolul de oprire a lucrărilor din cauza subfinanţării la începutul acestui an, mai târziu cei doi au promis în mai multe rânduri că vor asigura continuarea lucrărilor din diverse surse, prin ordonanţa de guvern şi rectificarea de la bugetul de stat şi încercarea de a obţine finanţare din fonduri UE.
Ulterior, prin ordonanţă de urgenţă, s-a decis alocarea a 104 milioane lei din Fondul pentru Mediu, pentru continuarea lucrărilor la Magistrala 5 de Metrou.
Reprezentanţii Metrorex au subliniat că în luna martie a anului viitor vor fi gata lucrările de structură la Magistrala 5 Drumul Taberei – Eroilor, însă este necesară demararea studiilor de fezabilitate pentru staţii şi asigurarea reţelelor de comunicaţie.
“Pentru tronsonul Râul Doamnei-Haşdeu termenul de finalizare este 2015, pentru tronsonul Haşdeu-Iancului – 2017, iar în cazul tronsonului Iancului-Pantelimon lucrările vor fi terminate în anul 2019″, a afirmat ministrul Transporturilor.
Cheltuieli pentru investiţii
În 2013, Metrorex va cheltui o sumă care este la jumătate faţă de cea alocată anul trecut pentru lucrările de investiţii. Astfel, anul acesta au fost prevăzute în bugetul Metrorex 299,7 milioane lei, comparativ cu 779 milioane lei în 2012. Regia a mai estimat pierderi de 24,8 milioane lei şi venituri totale de 670,4 milioane lei, precum şi cheltuieli de 695,3 milioane lei.
Pentru cheltuieli cu bunuri şi servicii vor fi alocate anul acesta 284,5 milioane lei, iar pentru personal se vor cheltui 300 milioane lei.
La sfârşitul acestui an, Metrorex va avea 4.265 de angajaţi, faţă de 4.628 de salariaţi, câţi erau prevăzuţi în bugetul pe 2012.
Proiectul cel mai important al Metrorex este legat de construcţia liniei de metrou Universitate-Drumul Taberei, magistrala 5, despre care premierul Victor Ponta a dat asigurări că va continua.