CCM a sesizat Procuratura Generală. ONG-uri: Atacurile sau intimidarea judecătorilor nu pot fi acceptate

Curtea Constituţională a Moldovei
Curtea Constituţională a Moldovei (moldova-suverană.md)

Plenul Curţii Constituţionale a Moldovei (CCM) a sesizat, luni, 4 mai, Procuratura Generală „în legătură cu declaraţiile din presă ale unor figuri publice şi cu presupusele filări şi intimidări la adresa unor judecători ai Curţii”.

Potrivit unui comunicat al instituţiei, judecătorii CCM au solicitat Procuraturii Generale să întreprindă toate măsurile legale care se impun, din perspectiva legii penale şi/sau contravenţionale.

Săptămâna trecută preşedintele CCM, Domnica Manole a declarat pentru presa de la Chişinău că instituţia îşi rezervă dreptul să sesizeze şi instituţiile internaţionale pentru a scoate în evidenţă presiunile publice şi intimidările la care sunt supuşi în prezent judecătorii Curţii Constituţionale.

În context, mai multe organizaţii civile de la Chişinău şi-au exprimat îngrijorarea în privinţa atacurilor venite recent din partea preşedintelui Igor Dodon, a Guvernului, dar şi a unor deputaţi socialişti la adresa Curţii Constituţionale şi a întregului sistem judecătoresc.

Membrii Guvernului Chicu au declarat că judecătorii ar fi o „gaşcă coruptă” care folosesc sistemul pentru a obţine pensii privilegiate şi salarii mari, se arată într-o declaraţie semnată de către zece organizaţii civile.

ONG-urile susţin că atacurile sau intimidarea judecătorilor nu pot fi acceptate, iar judecătorii trebuie să fie independenţi. Cel mai bun exemplu al unei justiţii dependente din democraţiile în devenire este lipsa deciziilor defavorabile conducerii ţării şi laudele politicienilor la adresa judecătorilor şi procurorilor.

Organizaţiile neguvernamentale au cerut procurorilor investigarea rapidă şi minuţioasă a suspiciunilor de filaj a magistraţilor CCM oferind detalii publice cu privire la acţiunile întreprinse.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe