Judecătorii CCM:Presiunile exercitate de demnitari de rang înalt din R. Moldova sunt inacceptabile

În numele Constituţiei, judecătorii CCM au chemat la calm, respect reciproc, dialog constructiv şi bunăvoinţă pentru a face faţă crizelor cu care se confruntă R. Moldova.
Igor Dodon la întâlnirea cu judecătorii Curţii Constituţionale a Moldovei (facebook.com/Dodon Igor)
Ştefan Sârbu
28.04.2020

Judecătorii Curţii Constituţionale (CCM) au respins drept „inacceptabile declaraţiile şi presiunile exercitate de înalţi demnitari de stat” de natură să discrediteze magistraţii constituţionali, după ce instanţa a suspendat intrarea în vigoare a Acordului de împrumut cu Rusia ratificat de majoritatea parlamentară PSRM-PDM.

Potrivit unei declaraţii comune, aceştia susţin că presiunile de orice natură asupra judecătorilor CCM sunt inacceptabile într-un stat democratic bazat pe supremaţia legii, iar declaraţiile potrivit cărora „CCM ar face jocul unor clanuri” sau că „va deveni capturată politic şi utilizată în uzurparea puterii de stat” afectează nu doar autoritatea Curţii şi a membrilor ei, ci subminează şi autoritatea R. Moldova în faţa propriului popor şi a partenerilor internaţionali.

Curtea Constituţională a îndemnat deputaţii în Parlament, preşedintele, membrii Guvernului, partidele politice, societatea civilă, instituţiile de informare în masă şi alţi formatori de opinie să identifice, în limitele dispoziţiilor Legii Supreme, cele mai înţelepte soluţii pentru a face faţă crizelor cu care R. Moldova se confruntă.

„În numele Constituţiei chemăm la calm, respect reciproc, dialog constructiv şi bunăvoinţă”, au concluzionat magistraţii CCM.

În context, politologul Dionis Cenuşă menţionează că în R. Moldova a apărut totuşi o instituţie de stat care cheamă la soluţii inteligente pentru a depăşi situaţia de criză.

Curtea Constituţională cheamă la “soluţii înţelepte” şi la calm pentru toţi cei din interiorul şi exteriorul actului politic, ceea ce în opinia expertului ar fi trebuit promovat din prima zi a crizei provocate de virusul Wuhan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor