Macovei: Revoltele din penitenciare, manipulate din exterior. Unele trusturi de presă sunt implicate
alte articole
Îi putem înţelege pe deţinuţi, pe cei care stau în condiţii proaste, dar pe cei care aprind focul acestor proteste din închisori ca să-şi scape clienţii, patronii politici sau clienţii politici, nu-i putem înţelege, a declarat fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, într-un interviu acordat joi RFI România.
"Revoltele din penitenciare sunt alimentate chiar zilnic de unele trusturi de presă şi în ultimul timp foarte puternic de trustul de presă Antena 3, unde patron este Voiculescu, aflat la închisoare şi ca atare privesc revoltele în primul rând ca pe o manipulare externă, hrănită artificial de aceste posturi de televiziune.
Probabil condamnatul Voiculescu are de câştigat, dacă creează haos în puşcării, haos în ţară, cred că speră să scape de puşcărie, deşi mai are ani buni de stat acolo. Îi putem înţelege pe deţinuţi, pe cei care stau în condiţii proaste, dar pe cei care aprind focul acestor proteste din închisori ca să-şi scape clienţii, patronii politici sau clienţii politici, atunci nu-i înţelegem, sunt iresponsabili", a precizat Monica Macovei.
Fostul ministru admite că trebuie îmbunătăţite condiţiile din penitenciare pentru că deţinuţii sunt condamnaţi la privare de libertate, nu sunt condamnaţi la o viaţă de mizerie.
"S-au schimbat unele lucruri, dar altele, nu. A rămas supraaglomerarea, a rămas lipsa accesului la servicii medicale şi altele care ţin de managementul fiecărui penitenciar, de cine conduce acel penitenciar, de ce măsuri ia. Există un Corp de Control în Ministerul Justiţiei, pe care eu l-am folosit - a verificat penitenciarele, de pildă, activitatea directorilor de penitenciare - şi trebuie folosit, pentru că aşa identifici imediat pe cei care nu-şi fac treaba.
Un şef bun de penitenciar poate să schimbe lucrurile, poate să îmbunătăţească viaţa deţinuţilor. De pildă, dacă deţinuţii se plâng că nu sunt scoşi la exerciţii fizice, nu e greu să faci un teren, să-l amenajezi chiar cu deţinuţii, ca să îi scoţi la exerciţii fizice.", a afirmat Monica Macovei.
Sunt însă şi probleme grave. Sunt penitenciare, cum e Rahova de exemplu sau spitalul penitenciar Jilava, care nu mai pot fi renovate, ci trebuie pur si simplu făcute altele din temelii.
"O soluţie ar putea fi unităţile militare dezafectate şi care pot fi transferate de la Ministerul Apărării Naţionale la Ministerul Justiţiei şi apoi să fie amenajate ca penitenciare", a punctat Monica Macovei.