Cazul Mircea Băsescu ajunge la CCR. Fratelui fostului preşedinte a contestat definirea traficului de influenţă

Curtea Constituţională a României va dezbate joi excepţia de neconstituţionalitate a articolului ce defineşte traficul de influenţă, infracţiune pentru care Mircea Băsescu a primit 4 ani de închisoare cu executare.
Mircea Băsescu şi Bercea Mondialu
Mircea Băsescu şi Bercea Mondialu (Captură Youtube)

UPDATE. Curtea Constituţională a respins joi, cu unanimitate de voturi, excepţia ridicată de Mircea Băsescu privind articolul din Codul Penal care incriminează traficul de influenţă.

* * *

Judecătorii CCR vor dezbate joi excepţia de neconstituţionalitate ridicată de de Mircea Băsescu şi de colegii săi de dosar, Florin Anghel şi Marian Căpăţână a dispoziţiilor din Codul penal referitoare la definirea infracţiunii de trafic de influenţă, infracţiune pentru care fratele fostului preşedinte Traian Băsescu a fost condamnat la închisoare, relatează stiripesurse.ro.

Potrivit sursei citate, avocatul lui Mircea Băsescu susţine în excepţia de neconstituţionalitate, depusă în data de 22 aprilie, că articolul 291, alineatul 1 din Codul Penal privind traficul de influenţă nu este în acord cu Legea fundamentală a ţării, pe motiv ca în textul acestui articol se regăseşte o formulare ambiguă, care lasă loc de interpretări.

În alineatul contestat de avocat, infracţiunea de trafic de influenţă este definită ca fiind ”Pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, săvârşită de către o persoană care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public şi care promite că îl va determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani”, se arată în alineatul 1 al articolului 291 din Codul Penal.

Potrivit avocatului lui Mircea Băsescu, formularea "lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public" nu respectă Constituţia. „Statul e obligat prin Constituţie şi legile sale să aibă predictibilitate şi previzibilitate în momentul elaborării unei legi. Cetăţeanul trebuie să fie conştient de acţiunile sau inacţiunile sale în sensul că o anumită atitudine din partea sa poate contraveni legii. Expresia este ambiguă şi lasă loc de interpretare şi arbitrariu“, a precizat avocatul în faţa instanţei.

Excepţia de neconstituţionalitate a fost admisă de Curtea de Apel Constanţa în şedinţa din 22 aprilie 2016.

Reamintim că pe 16 iunie, fratele fostului preşedinte Băsescu, Mircea Băsescu, a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare pentru trafic de influenţă, după ce ar fi primit bani de la Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial, pentru a interveni pe lângă magistraţi, astfel încât interlopul să scape de închisoare. În acelaşi dosar, Marian Căpăţână a fost condamnat la 3 ani de închisoare.

Mircea Băsescu a fost acuzat că ar fi primit de la familia Anghel, prin intermediul lui Marian Căpăţână, suma de 250.000 de euro în schimbul promisiunii că fratele preşedintelui va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea dosarului în care Bercea era judecat pentru tentativă de omor, respectiv ca şi-a înjunghiat un nepot, dar şi pentru alte cereri incidente în acea cauză.

Fostul şef al statului a comentat ulterior, la B1 TV, decizia Curţii de Apel Constanţa, care l-a condamnat pe fratele său, Mircea Băsescu, la 4 ani de închisoare cu executare, declarând că deşi este o lovitură, se bucură că instanţa recunoaşte că fratele său nu a primit niciun ban, drept dovadă faptul că nu a dispus confiscări de la acesta, aşa cum s-a întâmplat în cazul lui Marian Căpăţână.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne