Băsescu: Aş vrea să stiu care e judecătorul pe care l-a plătit fratele meu! Voi pune dosarul în dezbatere publică

Fostul preşedinte Băsescu crede că decizia magistraţilor în cazul fratelui său demonstrează că acesta nu a luat bani de la familia lui Bercea Mondialu şi promite că va pune dosarul în dezbatere publică, nu ca să îl judece poporul, ci ca exerciţiu.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)

Traian Băsescu a comentat, joi, la B1 TV, decizia Curţii de Apel Constanţa, care l-a condamnat pe fratele său, Mircea Băsescu, la 4 ani de închisoare cu executare, declarând că deşi este o lovitură, se bucură că instanţa recunoaşte că fratele său nu a primit niciun ban, drept dovadă faptul că nu a dispus confiscări de la acesta, aşa cum s-a întâmplat în cazul lui Marian Căpăţână.

„În acelaşi timp, mă bucură un lucru în toată povestea asta: am văzut că instanţa recunoaşte că fratele meu nu are de dat niciun ban, pentru un motiv simplu: banii nu au ajuns niciodată la el”, a declarat Băsescu.

Fostul preşedinte a dat asigurări că nu va duce o luptă cu decizia Curţii de Apel, însă decizia pronunţată de magistraţi îi spune foarte multe şi, mai departe, va trebui demonstrat unde sunt banii.

Traian Băsescu a mai susţinut că va pune în dezbatere publică dosarul, nu pentru a contrazice decizia Curţii, ci ca un exerciţiu:

„Voi pune toate documentele acestui dosar pe site, în dezbatere publică. Nu pentru a fi judecat de popor pentru că îmi repugnă judecarea făcută de popor. Asta se întâmpla în anii 50. Dar un scenariu se poate demonstra cu actele din dosar.”

„Chiar minuta de azi mă îndreptăţeşte să spun: de ce nu s-au luat banii de la fratele meu dacă i-a primit? Iar răspunsul e unul singur: nu i-a primit. Mai e o întrebare, care e judecătorul la care fratele meu a făcut trafic de influenţă. Poate ne spune cineva.

Mai am şi o altă întrebare. Domnul Căpăţână a dus banii la un avocat la Bucureşti. Acel avocat a fost în legătură cu preşedinta Curţii de Apel Slatina, care a fost arestată că a primit 230-250.000 de euro şi e acum în proces de corupţie. Vreau să ştiu care e judecătorul pe care l-a plătit fratele meu. (...) Aş vrea să stiu numele acestui judecător. Ar fi păcat ca el să fie liber, în timp ce fratele meu e executat... Dacă există acest judecător”, a declarat Băsescu.

Reamintim că joi, fratele fostului preşedinte Băsescu, Mircea Băsescu, a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare pentru trafic de influenţă, în dosarul în care a fost acuzat că ar fi primit 600.000 de euro mită de la familia lui Sandu Anghel, decizia Curţii de Apel Constanţa fiind definitivă.

De asemenea, instanţa a dispus confiscarea sumei de 265.000 de euro de la Marian Căpăţână, dar şi ridicarea sechestrului instituit pe bunurile lui Mircea Băsescu.