Cazul Adrian Năstase: Operaţia - "un succes", starea pacientului - bună
alte articole
Efectuată joi dimineaţă în Secţia de Chirurgie Plastică a Spitalului Floreasca din Capitală, operaţia lui Adrian Năstase s-a încheiat cu succes, iar starea lui este bună. Ioan Lascăr, medicul chirurg care l-a operat pe Adrian Năstase, spune că pacientul a fost norocos că nu a suferit leziuni vitale şi că speră ca acesta să nu rămână cu sechele.
"Ceea ce ne-am propus vizavi de particularităţile medicale ale cazului, am şi reusit să realizăm. Operaţia s-a terminat, am aplicat protocolul pe care noi îl folosim uzual în traumatismele prin împuşcare. Din fericire, nu au fost leziuni vitale, nu au fost afectate formaţiuni anatomice de importanţă vitală. Pacientul a fost norocos. Traseul proiectilulul era în imediata vecinătate a unor structuri anatomice vitale. Sperăm să rămână numai cicatrice, nu sechele", a precizat medicul Ioan Lascăr.
Intervenţia chirurgicală a început la ora 10.00 şi a durat aproximativ 60 de minute. Operaţia a vizat, în principal, îndepărtarea ţesuturilor distruse pe traseul glonţului, o parte a acestora fiind foarte aproape pe laringe şi de glanda tiroidă.
Năstase a fost operat sub microscop şi au fost făcute şi intervenţii de chirurgie plastică şi reparatorie, acolo unde a fost cazul, au mai spus sursele citate.
Intervenţiile de chirurgie vasculară au fost efectuate de medicul Şerban Brădişteanu, iar cele de chirurgie plastică şi reparatorie - de Ioan Lascăr. În sala de operaţie s-a aflat însă o întreagă echipă medicală multidisciplinară.
De ce a fost condamnat Năstase
Adrian Năstase este primul premier al României după 1989 care a fost condamnat la închisoare. Pedeapsa a fost dată de judecători pentru folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.
Procesul său, început în 2009, s-a finalizat ieri cu o sentinţă-surpriză: doi ani de puşcărie. Dosarul în care a fost condamnat, "Trofeul Calităţii", nu părea să ridice probleme prea mari pentru fostul premier care nu s-a aşteptat să se ajungă la această sentinţă.
Totul a început în 2009, când procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au trimis în judecată, pe 20 ianuarie, pe Adrian Năstase, în dosarul "Trofeul calităţii în construcţii", el fiind acuzat de folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.
Ce persoane mai apar în dosarul lui Năstase
Alături de Năstase, în dosar mai apare Irina Paul Jianu, fost inspector general de stat în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii, cu acuzaţia de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată, spălare de bani în formă continuată; fals în înscrisuri sub semnătură privată, sub forma participaţiei improprii şi în formă continuată, fals intelectual la Legea contabilităţii, comise sub forma participaţiei improprii şi în formă continuată, folosirea creditului societăţii etc.
În acelaşi dosar, DNA a inculpat-o şi pe Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct în cadrul ISC, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată.
Tot în dosarul "Trofeul Calităţii" mai apar Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL, acuzat de complicitate abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată şi calificată; spălare de bani în formă continuată; fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, iar soţii Marian Ioana şi Bogdan Popovici - pentru spălare de bani în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată şi calificată; fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.