Toate armele lui Adrian Năstase vor fi ridicate de anchetatori

Anchetatorii au ridicat joi toate armele deţinute de Adrian Năstase, inclusiv pe cele de vânătoare. Pentru aceasta, urmează să fie făcute percheziţii inclusiv la locuinţa din Cornu a fostului premier.
(photos.com)
Liviu Şerbănescu
21.06.2012

Anchetatorii au ridicat joi toate armele deţinute de Adrian Năstase, inclusiv pe cele de vânătoare. Pentru aceasta, urmează să fie făcute percheziţii inclusiv la locuinţa din Cornu a fostului premier.

Astfel, pentru a ridica toate aceste arme, oamenii legii se vor deplasa la locuinţa lui Năstase din strada Zambaccian din Capitală, dar şi la conacul de la Cornu, de lângă Bucureşti, deţinut de familia fostului premier.

Adrian Năstase, care a fost internat de urgenţă la Spitalul Floreasca după ce a încercat miercuri seară să se sinucidă cu un pistol, deţine legal toate armele aflate în posesia lui.

În 2005, Năstase a fost obligat să-şi predea armele unui armurier, deoarece legislaţia în vigoare atunci - Legea nr. 295/2004 - prevedea că nu pot deţine arme persoanele învinuite sau inculpate în cauze penale pentru fapte săvârşite cu intenţie a căror pedeapsă are maximumul special mai mare de un an.

În 2008, legislaţia s-a modificat, iar restricţia pentru infracţiuni cum ar fi cele economice sau de corupţie a fost eliminată, astfel că fostul premier şi-a recuperat armele.

În 2011, legislaţia privind regimul armelor şi muniţiilor a suferit alte două modificări. Astfel, cea mai recentă formă, în vigoare în prezent, îi permite fostului premier să deţină arme.

De ce a fost condamnat Năstase

Adrian Năstase este primul premier al României după 1989 care a fost condamnat la închisoare. Pedeapsa a fost dată de judecători pentru folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.

Procesul său, început în 2009, s-a finalizat miercuri cu o sentinţă-surpriză: doi ani de puşcărie. Dosarul în care a fost condamnat, "Trofeul Calităţii", nu părea să ridice probleme prea mari pentru fostul premier care nu s-a aşteptat să se ajungă la această sentinţă.

Totul a început în 2009, când procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au trimis în judecată, pe 20 ianuarie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor