Incercarea lui Năstase de sinucidere a şocat România (presa internaţională)
alte articole
Presa internaţională de miercuri şi joi este unanimă în a aprecia că fostul premier Adrian Năstase, condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din România la doi ani de închisoare cu executare pentru corupţie, este demnitarul cu rangul cel mai înalt trimis la închisoare după căderea comunismului în 1989. Potrivit mass-media, sentinţa a trimis unde de şoc în ţară. Acestea mai relevă, totodată, că România, o ţară în care condamnările pentru corupţie sunt rare şi care s-a aflat constant sub tirul criticilor UE, a trimis blocului european primul semnal important că depune eforturi de a combate cu adevărat corupţia. Publicaţiile prezintă şi încercarea de sinucidere a fostului premier român.
Decizia instanţei a şocat România, o ţară săracă, în care politicienii de rang înalt au fost mult timp consideraţi mai presus de lege. Analiştii au salutat decizia instanţei ca un semn de maturitate politică într-o naţiune care se luptă să scape de o cultură a mitei şi fărădelegii ce s-a răspândit în timpul deceniilor de regim comunist, comentează cotidianul american The New York Times.
Năstase, politicianul român cu rangul cel mai înalt care este trimis la închisoare de la răsturnarea comunismului în 1989, a negat orice ilegalitate şi a insistat că acest caz a fost motivat politic.
Cotidianul american relevă că era de aşteptat ca Năstase să înceapă executarea pedepsei în termen de ore, dar după ce poliţia a ajuns la casa lui să-l aresteze, fostul premier s-a împuşcat în gât. Imaginile televizate l-au arătat pe Năstase scos din ambulanţă la spital, pe o targă. Medicul Şerban Brădişteanu a declarat că Năstase era capabil să vorbească, dar cu dificultate, şi că va fi probabil operat joi.
În ultimii ani, printre cei acuzaţi de corupţie în România s-au numărat peste 1.100 de medici şi profesori, zeci de poliţişti şi mai mulţi generali, potrivit unor anchetatori români. Dar condamnările au fost rare, spun analiştii, iar ţara s-a aflat în mod constant sub tirul criticilor pentru faptul că are un sistem juridic vulnerabil la influenţa politică.
Corupţia endemică din România şi ţara vecină, Bulgaria, a împiedicat progresul acestor ţări, de la aderarea lor la UE în 2007, devenind două dintre cele mai sărace ţări ale blocului, mai notează New York Times.
Publicaţia britanică Express subliniază la rândul ei că Năstase este politicianul cu rangul cel mai înalt din România care va face închisoare, de la căderea comunismului în 1989. El a făcut apel, la 30 martie, împotriva hotărârii judecătoreşti care l-a condamnat la închisoare pentru strângerea ilegală de fonduri pentru o campanie prezidenţială eşuată, dar instanţa a menţinut sentinţa, trimiţând unde de şoc în ţară, potrivit publicaţiei.
Procesul a trimis totodată un semnal UE, care a îndemnat România să ia măsuri drastice împotriva corupţiei endemice. Sistemul juridic al ţării din Europa de Est a fost adesea criticat pentru a faptul că se află sub influenţă politică.
Express aminteşte că Năstase a declarat că acest caz împotriva sa este motivat politic şi a indicat ca va recurge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. El a susţinut că sentinţa a fost nedreaptă şi că a resimţit procesul său obositor de opt ani ca pe o pedeapsă cu închisoarea la propriu.
Deutsche Welle (DW) notează că activiştii anti-corupţie au salutat decizia instanţei ca o piatră de hotar pentru sistemul juridic din România.
Grupul anti-corupţie Transparency International (TI) spune că legăturile strânse între afaceri şi guvern în Europa au subminat stabilitatea economică. Organizaţia a evidenţiat ţările din sudul Europei ca fiind în special corupte. DW aminteşte că TI a relatat în 2011 că România este unul dintre statele membre ale UE cele mai corupte.
CNN trece în revistă dosarul botezat ''Trofeul Calităţii'', o referire la conferinţa organizată de o agenţie de stat din construcţii, în 2004, la care companii şi instituţii au donat bani, care au fost folosiţi de Năstase pentru a-şi finanţa campania prezidenţială, potrivit procurorilor. Judecarea dosarului a început în ianuarie 2009, după ce Năstase a fost acuzat de folosirea influenţei sale politice ca lider de partid, în propriul său interes. El a negat în mod repetat acuzaţiile şi a declarat că procesul este unul politic. Năstase l-a acuzat pe preşedintele Traian Băsescu, care l-a învins în alegerile prezidenţiale din 2004, că se află în spatele scandalului, aminteşte CNN.
Postul american menţionează şi alte dosare ale lui Năstase - ''Dosarul Zambaccian'', în care Năstase a fost condamnat la trei ani cu suspendare pentru infracţiunea de şantaj, cazul fiind sub anchetă pentru mai mult de şase ani, şi cel cunoscut sub numele de ''Mătuşa Tamara', în care a fost acuzat de dare de mită, în timp ce fostul şef al Oficiului de Prevenire a Spălării Banilor, Ioan Melinescu, a fost acuzat de sustragere şi distrugere de înscrisuri referitoare la contul bancar al soţiei lui Năstase. Fostul premier nu a fost găsit vinovat în acest caz.
Şi CNN relevă că verdictul instanţei române este prima condamnare la închisoare a unui înalt demnitar şi primul semnal important transmis de România Uniunii Europene că încearcă cu adevărat să combată corupţia.
Ţara a fost criticată de Bruxelles, în ultimii ani, pentru faptul că nu a reuşit să pună în aplicare reforma sistemului judiciar şi să soluţioneze cazurile de corupţie care implică politicieni de rang înalt. Îngrijorarea cu privire la corupţia din România a determinat ţări europene nordice, anul trecut, să blocheze aderarea României la spaţiul Schengen, comentează CNN.