Cât costă întreţinerea şoselelor din România pe timp de vară

În bugetul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) este prevăzută suma de 180 de milioane de euro, total insuficientă pentru întreţinerea pe timp de vară a drumurilor, a declarat ministrul delegat Dan Şova, la protv. Suma necesară pentru această destinaţie ar fi de patru miliarde de euro.
Gropi în carosabil (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
13.05.2013

În bugetul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) este prevăzută suma de 180 de milioane de euro, total insuficientă pentru întreţinerea pe timp de vară a drumurilor, a declarat ministrul delegat Dan Şova, la ProTV. Suma necesară pentru această destinaţie ar fi de patru miliarde de euro.

"Noi avem în exploatare grosso modo 17.000 de kilometri de drum, incluzând 530 de kilometri de autostradă, restul de drum naţional. CNADNR a făcut cereri la cele şapte direcţii regionale de drumuri din ţară, să ne spună necesarul numai de acoperire de gropi, adică întreţinere de vară. Necesarul de la cele şapte regionale se ridică la peste patru miliarde euro pentru anul acesta. Necesarul făcut de ei luând în considerare situaţia drumurilor pe care le administrează fiecare direcţie regională", a precizat Şova.

Pentru că nu sunt bani suficienţi, autorităţile nu vor putea respecta normele europene privind întreţinerea drumurilor.

"Noi avem 180 milioane euro în buget pentru aceste drumuri. Mai mult decât atât, vreau să vă spun că acum m-am interesat şi eu - înainte să fiu implicat în treaba asta eram mult mai indignat - acum ştiu că în toată Europa şi-n toată lumea, o dată la patru ani, cel mai târziu, trebuie să tragi un covor asfaltic de suprafaţă pe orice autostradă sau drum naţional ai. Dar noi nu avem suficiente fonduri pentru asta. Deci dincolo de orice viziune, nu avem suficiente fonduri, şi atunci încerci să faci cu ceea ce ai", a precizat ministrul.

În prezent, cel mai prost sector de drum din România este între Botoşani şi Suceava, dar şi în alte zone sunt probleme mari, mai ales la sute de poduri, iar "situaţia este dramatică".

Şova a mai prezentat situaţia covorului asfaltic de pe autostrada Bucureşti-Constanţa (A2) care nu a mai fost schimbat pe o porţiune de 36 de kilometri din perioada 2004 - 2005.

"Nu-mi place să fac teoria moştenirii pe care o am, dar nişte cifre cred că sunt relevante. Am preluat ca minister coordonator această companie (CNADNR, n.r). Noi ne-am angajat faţă de Fondul Monetar Internaţional că lichidăm arieratele din economie, şi premierul ne-a spus "Domnilor, începeţi şi plătiţi, trebuie să ne respectăm angajamentele". Bun, care sunt obligaţiile la 31 decembrie 2012 ale CNADR? Simplu: 680 milioane euro datorii. La un buget de 1,2 miliarde euro pentru investiţii, 680 milioane euro au fost datorii. Am rămas acum cu diferenţa de sumă, pentru care va trebui să mai cerem Ministerului de Finanţe în iulie, la rectificare, nişte bani, ca să ne acoperim cei 15% la fonduri europene", a concluzionat Şova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor