Ce tronsoane de autostradă promite Şova că vor fi gata până în 2016
alte articole
În cursul anului 2013 vor fi inauguraţi 142 de kilometri de autostradă, a anunţat ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, Dan Şova, duminică, la ProTV. În afară de aceştia, până în 2016, vor mai fi gata tronsoanele de autostradă Comarnic - Braşov, Craiova - Piteşti şi centura de sud a Capitalei.
"Sunt trei proiecte de concesiune: Comarnic - Braşov, centura Sud şi Craiova - Piteşti, toate sunt în derulare. Centura Sud şi Comarnic - Braşov au aceleaşi termene, sunt în derulare în acelaşi timp, iar Craiova - Piteşti este întârziată cu două luni faţă de ele. Noi am spus că desemnăm câştigătorul în octombrie la Comarnic, în noiembrie la centura Sud şi în decembrie la Craiova - Piteşti. Toate ar trebui să se termine - cea care poate dura cel mai mult tot Comarnic - Braşov rămâne, pentru că celelalte două sunt în câmpie - până la alegerile din 2016", a declarat ministrul.
Pentru realizarea tronsonului Comarnic - Braşov, au depus oferte: compania China Communications Construction şi asocierile Spedition UMB-Tehnostrade, Vinci - Strabag - Aktor şi Impregilo - Salini.
Pentru construirea autostrăzii Craiova - Piteşti, s-au înscris: un consorţiu românesc format din companiile Spedition UMB şi Tehnostrade şi asocierile străine Obrascon Huarte Lain - OHL ZS din Spania, China Communications Construction Company - Dogus Insaat Ve Ticaret (Turcia) - Egis Projects (Franţa), Strabag (Austria) - Vinci (Franţa) - Aktor (Grecia) şi Impregilo - Salini din Italia.
Firmele Strabag, Vinci, Aktor şi Astaldi (străine) şi Tehnostrade, Spedition UMB şi Euro Construct Trading'98 (româneşti) s-au arătat interesate să realizeze autostrada de centură sud a municipiului Bucureşti şi să se ocupe de operarea şi întreţinerea Autostrăzii Bucureşti-Constanţa şi a Autostrăzii Bucureşti-Piteşti.
Construirea tronsonului Craiova - Piteşti, cu o lungime de 121 km, se estimează că va costa aproximativ 600-700 milioane euro, iar restul până la 1,7 miliarde de euro va reprezenta cheltuiala cu operarea pe următorii 26 de ani, întreţinere şi reabilitări.
"Licitaţia începe de la acel preţ şi se negociază în jos, nu în sus. Să ştiţi că aceste cifre nu numai că sunt aprobate prin indicatori tehnico-economici, deci făcute de către specialişti, dar ele trebuie să treacă şi două examene foarte importante. Este examenul Eurostat, la Comisia Europeană, şi este examenul băncii care finanţează. Banca nu finanţează o ficţiune", a precizat ministrul.
Au început negocierile
Negocierile pentru încheierea contractului de construire a autostrăzii Comarnic - Braşov au început pe 8 mai, după cum a anunţat premierul Victor Ponta, după ce a discutat cu ministrul Dan Şova.
"Domnul Şova m-a înştiinţat că practic de mâine (8 mai - n.r.) încep negocierile care trebuie să finalizeze contractul pentru Comarnic - Braşov. La fel, suntem în fază avansată cu centura Sud a Bucureştiului şi cu autostrada Piteşti - Craiova. Deci, partea de infrastructură categoric trebuie îmbunătăţită", a precizat premierul.
O companie din China şi trei asocieri de firme au transmis oferte pentru proiectarea, construcţia, finanţarea şi operarea tronsonului Comarnic-Braşov. Două dintre companiile care s-au mai implicat în acest proiect, dar s-au retras, Vinci şi Aktor, s-au arătat interesate de continuarea lucrării. Până în prezent au mai fost două încercări de a construi tronsonul de autostradă, dar fără succes. În urmă cu trei ani, asocierea Vinci (Franţa)-Aktor (Grecia) a renunţat la contract pe motiv că statul român nu a acceptat anumite clauze.
Tronsonul Comarnic-Braşov, cu o lungime de 55 de kilometri, ar fi trebuit să fie gata în 2014.
Ponta se grăbeşte
Premierul Victor Ponta a solicitat recent reluarea licitaţiei la autostrada Comarnic-Braşov şi găsirea unei soluţii în instanţă pentru această problemă, după ce procedura a fost suspendată de către Consiliul de Soluţionare a Contestaţiilor.
Cel care se va ocupa de rezolvarea problemei va fi ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
"Eu unul nu mai sunt dispus să înghit abuzurile şi şmecheriile de la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Dumneavoastră v-aţi agitat, aţi scos la concesiune Comarnic-Braşov - că până îl facem, cu sens unic, dublu, triplu, dacă nu facem autostradă, tot o să ne blocăm pe Comarnic-Braşov -, CNSC a muncit tare pe 21 decembrie şi a suspendat procedura. Pentru când? Pentru Sfântul Aşteaptă!", a declarat Ponta.
O altă licitaţie suspendată a fost cea pentru dosarul electronic de sănătate şi mai sunt proceduri în acelaşi stadiu, a precizat Ponta.
"Eu ştiu cine şi de ce l-a pus acolo pe domnul preşedinte (al CNSC-n.r.), nu mă interesează apartenenţa lui politică, mă interesează că n-o să stau să nu fac Comarnic-Braşov că nu vrea domnul preşedinte! Vă rog să găsiţi soluţia juridică în aşa fel încât direct la instanţă, o să găsim resursa bugetară la Tribunalul Bucureşti, se pronunţă judecătorii şi dăm drumul la proiecte, pentru că altfel o să ne trezim peste patru ani că nu ne-a lăsat domnul de la CNSC pe care nu-l cunoaşte nimeni şi autostradă tot nu o să avem", a cerut Ponta.
În replică, reprezentanţi ai Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) au anunţat că nu a fost blocată licitaţia pentru construirea autostrăzii Comarnic-Braşov.
Procedura de atribuire prin dialog competitiv a contractului de concesionare de lucrări pentru proiectarea, construcţia, finanţarea, operarea şi întreţinerea autostrăzii Bucureşti - Braşov, tronsonul Comarnic - Braşov, nu a fost "blocată", aşa "cum în mod eronat s-a interpretat", întrucât deciziile de suspendare pe care le pronunţă, în cazurile prevăzute expres de lege, acţionează numai până la soluţionarea pe fond a cauzei, respectiv maximum 20 de zile de la completarea dosarului, au precizat reprezentanţi ai Consiliului.
"În speţă, completul numărul 11 din cadrul instituţiei, căruia i s-a repartizat în mod aleatoriu dosarul, a admis cererea de suspendare formulată prin contestaţia introdusă de China Communications Construction Company Limited, pronunţând, în acest sens, în data de 21 decembrie 2012, Decizia nr. 1001S/C11/5822. În fapt, suspendarea a acţionat numai până în data de 3 ianuarie 2013, atunci când completul de soluţionare căruia i-a fost repartizat dosarul, în mod aleatoriu, a soluţionat pe fond cauza, pronunţând Decizia nr. 3/C11/5822. Prin decizia precizată s-a admis, în parte, contestaţia formulatã de către China Communications Construction Company Limited, dispunându-se remedierea anunţului de participare şi a fişei de date a achiziţiei", relevă un comunicat al CNSC.
Ce se întâmplă dacă nu se finalizează tronsonul
Premierul Victor Ponta a promis că nu va mai candida la următoarele alegeri parlamentare, dacă nu va fi gata autostrada Comarnic-Braşov, informează Realitatea Tv.
"Dacă nu este gata până în 2016, nu mai candidez. Am un fix cu Comarnic-Braşov şi cu Piteşti-Craiova", a declarat Ponta.
Licitaţia pentru autostrada Comarnic-Braşov a fost suspendată pe termen nelimitat, iar Ponta a cerut găsirea unei soluţii pentru reluarea acesteia şi a precizat că nu mai acceptă "abuzurile şi şmecheriile" şefului de la Consiliul de Soluţionare a Contestaţiilor, pe care îl consideră vinovat de blocarea licitaţiei.
Ponta a mai cerut Guvernului să găsească o soluţie la această problemă în septembrie 2012, însă de atunci şi până în prezent nu s-a făcut nimic concret.
Licitaţia organizată de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) pentru consultanţă la reactualizarea studiului de fezabilitate aferent contractului de concesiune a tronsonului de autostradă Comarnic-Braşov a fost suspendată de CNSC care a invocat probleme cu caietul de sarcini.