Castanul sălbatic (Aesculus hippocastanum şi Aesculus pavia, Fam. Hippocastanaceae)

. (photos.com)
Bran Elisabeta
03.05.2012

Castanul sălbatic, cunoscut şi sub denumirile de aghislin, castan de India, castanul calului, castan porcesc, chistin, ghistin, este originar din Asia, acesta fiind un arbore ornamental, înalt până la 30 m, pe care îl întâlnim cel mai frecvent prin parcuri şi pe marginile străzilor.

Ce recoltăm de la castanul sălbatic? De la castanul sălbatic se recoltează scoarţa ramurilor tinere,frunzeleflorile şi seminţele.

Scoarţa se recoltează în martie - mai, de pe ramuri de 2-5 ani, a căror suprafaţă nu are crăpături, când plesnesc mugurii. Aceasta este albicioasă la interior. Se taie în fragmente de 5-15 cm, se usucă la soare, după care se ambalează în saci textili.

Florile se recoltează când 50-60% din inflorescenţe sunt deschise, în zile însorite. Se întind în încăperi unde se usucă repede, pentru a nu-şi schimba culoarea. Florile roze de la Aesculus pavia, uscate corect, devin ruginii. Se ambalează în pungi de hârtie,saci textili, cutii.

Frunzele se recoltează fără cozi, din timpul înfloririi, până în iunie. Culese mai târziu, se înnegresc la uscare. Se usucă în straturi subţiri, în locuri bine ventilate, după care se ambalează în saci textili sau de hârtie.

Seminţele (castanele) se adună în septembrie şi octombrie, zilnic, pe măsură ce cad din copac. Se aleg cele întregi, sănătoase, curate. Întinse în straturi de 25-30 cm grosime, în locuri uscate, adăpostite şi cu bună aerisire, se usucă în timp de trei săptămâni. Pentru a nu se mucegăi, se întorc zilnic. Se ambalează în saci textili. Castanele de la specia Aesculus pavia nu se vor recolta în scopuri medicinale.

Aesculus paviase recunoaşte prin culoarea roz a florilor, iar fructele sale nu au ţepi pe învelişul seminţelor.

Atenţie! În vreme ce scoarţele, florile şi frunzele castanului roz pot fi utilizate în scopuri medicinale, seminţele sale sunt toxice şi pot determina otrăviri.

Proprietăţile castanului sălbatic

Principiile active din produsele de castan sălbatic au proprietăţi antiinflamatoare, mai ales prin efectele pe care le produc la nivelul vaselor de sânge. Ele acţionează asupra rezistenţei pereţilor venoşi, măresc permeabilitatea vaselor coronare şi influenţează coagularea sângelui, având importante efecte în tratarea varicelor şi a flebitelor.

Seminţele se întrebuinţează în tratamentul varicelor, scrofulozei, hemoroizi, catar pulmonar şi intestinal, antidiareic, tulburări circulatorii etc.

Scoarţa se întrebuinţează ca astringent, antipiretic.

Din produsele recoltate de la castanul sălbatic, se obţin industrial medicamente pentru tratarea varicelor, flebitelor, hemoroizilor.

Pulberea de scoarţă se administrează ca tonic, de patru ori câte un vârf de cuţit pe zi, sau o lingură de supă fracţionată în mai multe porţiuni pe zi ca febrifug.

În tratamentul varicelor şi hipertrofie de prostată se foloseşte decoctul:se pune la fiert o linguriţă de scoarţă la 100 ml apă. După ce a dat un clocot se lasă în repaus pană la răcire. Se iau câte 15-20 de picături. Se face tratament 15 - 20 de zile din lună şi apoi pauză 10 zile după care se reia.

De asemenea, decoctul din castane sălbatice, folosit sub forma de comprese sau la spălarea plăgilor, acţionează eficient împotriva bolilor de piele.

Tinctura se foloseşte ca antihemoroidal şi hipertrofie de prostată: se pun la macerat 50 g pulbere de scoarţă de pe ramuri tinere sau coajă de pe seminţe de castan în 150 ml spirt concentrat. Se lasă timp de 10 zile agitându-se zilnic de 2-3 ori. Se strecoară şi se bea zilnic câte 10 picături.

Din tinctură se poate obţine şi o alifie care se foloseşte ca unguent antihemoroidal: 20 g de tinctură se încorporează în untură albă curată.

Unguentul din castan sălbatic se obţine din 20 g extract alcoolic de castan (seminţe) şi lanolină 60 g şi se foloseşte ca antivaricos.

Se pare ca extractul de castan este benefic în tratarea bolilor de ficat, dar şi a arteriosclerozei şi diabetului.

Extractul alcoolic din flori de castan sălbatic, asociat cu virnanţul şi cu florile de rozmarin, constituie o alifie eficientă împotriva durerilor reumatice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor