Discuţiile dintre Kosovo şi Serbia, din nou în impas. Mogherini cere progres

Preşedinţii Serbiei şi Kosovo s-au întâlnit la Bruxelles, dar au eşuat din nou să cadă de acord asupra unor detalii necesare normalizării relaţiilor bilaterale. Ambelor ţări li s-a precizat că trebuie să îşi normalizeze relaţiile pentru a avea o şansă să adere la UE.
Federica Mogherini (THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
09.11.2018

Federica Mogherini, înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, a cerut Belgradului şi Pristinei să îşi normalizeze relaţiile şi să se abţină de la acţiuni care merg împotriva acestui obiectiv, precizând că aceste eforturi urmăresc să aducă ambele ţări în punctul în care pot fi lansate discuţiile oficiale de aderare la UE.

În urmă cu câteva zile, Kosovo a impus o taxă de import de 10% pentru produsele din Serbia şi Bosnia, susţinând că îşi protejează în acest mod industria locală şi răspunde la poziţia Belgradului de a nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii, potrivit Deutsche Welle.

La discuţiile de joi din Bruxelles, la care a participat şi preşedintele kosovar Hashim Thaci, liderul sârb Aleksandar Vucic a afirmat că oficialii săi “nu vor apărea” până când Priştina nu retrage taxa, adăugând că aceasta încalcă un pact comercial regional non-UE.

Nu s-a stabilit când va avea loc următoarea întâlnire dintre cei doi preşedinţi.

Vucic a criticat planul Kosovo de a crea o armată, acţiune împotriva căreia se opune de asemenea şi minoritatea etnică sârbă din nordul Kosovo.

Thaci a descris atitudinea Serbiei ca fiind “agresivă şi arogantă”, adăugând că dialogul a fost dificil, dar trebuie să se lucreze la el.

Înaintea întâlnirii de joi, Thaci a postat un mesaj pe Twitter în care a “reconfirmat angajamentul deplin al Kosovo pentru obţinerea unui acord cuprinzător şi juridic obligatoriu cu Serbia”.

Kosovo, cu o populaţie majoritară albaneză de 90%, şi-a declarat independenţa de Serbia în 2008, la 10 ani după un război între forţele sârbe şi separatişti (1998-1999), care a dus la o intervenţie din partea NATO.

Serbia refuză în continuare să recunoască independenţa Kosovo, deşi aproximativ 110 naţiuni au făcut acest pas deja – fără a fi incluse China, Rusia şi cinci state UE. Securitatea Kosovo este în continuare menţinută de o forţă majoră condusă de NATO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor